IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Почти половината въглищни централи ще са нерантебилни през тази година

До края на десетилетието делът на съоръженията по света, чиито оперативни разходи ще надвишат приходите, ще надхвърли 50%, изчисляват от Carbon Tracker

11:23 | 20.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

През тази година 46% от въглищните електроцентрали по света ще регистрират отрицателни оперативни парични потоци, отчитайки 5% ръст спрямо 2019 г., сочи проучване на мозъчния тръст Carbon Tracker.

До 2030 г. делът на въглищните мощности, които ще се сблъскат с оперативни разходи, надвишаващи приходите, ще надхвърли 50%.

Ако през 2019 г. средното ниво на оперативните парични потоци е почти 5 долара за мегаватчас в глобален план, то през 2030 г. Carbon Tracker прогнозира значително понижение до над минус 4 долара за мегаватчас.

Според мозъчния тръст генерирането на енергия от въглища навлиза в нов етап на развитие, който ще се ръководи от динамиката на Китай. 

Според Carbon Tracker пандемията от COVID-19 няма да промени съществено оперативните парични потоци на въглищните централи в дългосрочен план. Въпреки това икономическият спад, причинен от заразата, рискува да потисне усилията на страните за осъществяване на преход от изкопаеми горива към възобновяема енергия, както и да разхлаби регулациите относно инвестициите във въглищна енергия в рамките на Китай.

В резултат на това най-силната азиатска икономика и други страни могат да бъдат обременени с неикономична и климатично несъобразна енергия в продължение на десетилетия, ако продължат интензивно да изграждат нов въглищен капацитет за стимулиране на икономическото си развитие.

Carbon Tracker изчислява, че положителното въздействие на пандемията върху изкопаемите горива може да бъде ограничено поради вече потиснатите цени на въглищата. Цените на твърдите изкопаеми горива и в частност тези, използвани за генериране на електроенергия, бяха започнали да се понижават още преди избухването на коронавируса и по време на пандемията те остават сравнително устойчиви.

Въпреки задържането на въглищните мощности на някои места, като развиващите се пазари в Югоизточна Азия, този енергиен ресурс започва да отстъпва ценово на възобновяемата енергия в други региони на фона на приетите регулаторни мерки и политики, свързани с енергийния преход.

Заради търсенето на евтина енергия в развиващите се пазари, едва 28% от въглищните централи, или общо 141 гигавата, които се очаква да бъдат изградени, ще навлязат на пазара с отрицателни оперативни парични потоци, изчислява Carbon Tracker.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:09 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още