IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ започва от утре новата кредитна програма за банково финансиране

Т. нар. PELTRO е серия от нецелеви пандемични спешни операции за дългосрочно рефинансиране с цел подпомагане на условията за ликвидност в еврозоната

12:25 | 20.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Alex Kraus/Bloomberg</p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

В сряда започва изпълнението на най-новата кредитна програма на Европейската централна банка за справяне с пандемията, известен като PELTRO. Лихвеният процент по нея ще бъде с 25 базисни пункта по-нисък от този по основните операции по рефинансиране на ЕЦБ, който в момента е 0%.

Въпреки че е по-малко привлекателна от инструмента TLTRO III, който ще бъде достъпен от 18 юни, тази инициатива е важна за банките, които може да бъдат ограничени от участие в други програми, посочва Андреа Апедду от Citigroup Inc, цитиран от Bloomberg.

Целта е този инструмент за по-нататъшно поддържане на условията за ликвидност във всички сегменти на финансовата система на еврозоната и допринасяне за запазването на безпроблемното функциониране на паричните пазари, добая той.

Фиксингът на Euribor ще бъде понижен, а впоследствие FRA-OIS - барометър за междубанков риск - също ще намалее от сегашните завишени нива.

Анализаторите очакват подобни последствия, както и един друг страничен ефект от новата схема за заеми – завръщането на т. нар. carry trades. Стратегията carry trade е вземане на заем в национална валута по установени от дадена държава ниски лихвени проценти, обръщането и инвестирането му в национална валута на държава с високи лихви по депозитите.

Тримесечният фиксинг на Euribor остава завишен, като във вторник нарасна с 1,7 базисни пункта до ниво от минус 0,259%. Въпреки това спредът FRA-OIS - разликата между 3-месечния Libor (междубанков лихвен заем) и лихвеният процент по овърнайт сделките (определен от централните банки) - намаля, което отразява подобрените прогнози за риска след споразумение между Германия и Франция за подкрепа на спасителен пакет в помощ на страните от ЕС.

Тримесечният Libor в долари се понижи за 22-ра поредна сесия във вторник, макар и с по-бавни темпове. Спадът беше с 0,3 базисни пункта до 0,37413%. Спредът между лихвените индекси по овърнайт суапове - често използван индикатор за банков риск – намаля с около 31 базисни пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още