IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищните разходи са били свръхбреме за близо 18% от българите през 2018 г.

Страната ни е на второ място в ЕС по този показател след Гърция

15:28 | 20.05.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Жилищните разходи са били свръхбреме за 17,9% от българите през 2018 г., сочат данни на европейската статистическа служба Евростат.

По този показател страната ни се нарежда на второ място в Европейския съюз след Гърция, където разходите по жилището са съставлявали свръхбреме за почти 40% от населението.

Евростат счита, че жилищните разходи представляват свръхбреме за домакинствата, когато делът им спрямо разполагаемите им доходи е от 40% нагоре.

Често жилищните разходи са най-голямото разходно перо за домакинствата. Когато те са високи или нарастват, може да наложат отлагането или отмяната на разходи за други основни нужди, пише Евростат.

Разполагаемите доходи на много домакинства намаляха значително по време на коронавирусната пандемия заради безработица, принудителен отпуск, намалено работно време или по-малко клиенти или оборот. Жилищните разходи обичайно са фиксирани в краткосрочен план и неизбежно ще наложат свиване на останалите разходи, когато доходите на домакинствата намаляват, отбелязва европейската статистическа служба.

През 2018 г. 9,6% от населението на страните членки на ЕС е заделяло от 40% нагоре от доходите на домакинството си за жилища. Но съществуват големи различия между отделните страни членки. В 11 от тях под 6% от населението е живяло в домакинства, които се задъхват под бремето на жилищните разходи. Делът на домакинствата с подобни проблеми е бил най-нисък в Малта (само 1,7% от населението) и Кипър (2%). Евростат Евростат

За сметка на това в Румъния, Германия и Дания домакинствата, за които жилищните разходи са представлявали свръхбреме, са били от 10% нагоре.

Различията отразяват поне частично разликите в националните политики за социалните жилища или държавните субсидии и помощи, които се предоставят за жилищни нужди, отбелязва Евростат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:09 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още