IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо пандемията може да бъде последвана от инфлация

Правителствата трябва да финансират дълговете си при днешните ултра ниски лихви с най-дългите възможни матуритети

08:27 | 22.05.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Пандемията е оприличавана на война, макар и такава срещу болест, а не срещу други хора. Подобно на войната, тя прекроява икономиките и изисква огромни увеличения на публичните разходи и паричната подкрепа. Това със сигурност ще завещае далеч по-голям публичен дълг и баланси на централните банки, пише Мартин Уулф за Financial Times.

Това означава ли, че отговорът на въпроса дали този продължителен дългов цикъл трябва да приключи с инфлацията е положителен? Не, но е възможно. След Първата световна война Германия се измъкна от вътрешния си военен дълг чрез хиперинфлацията от 1923 г. След Втората световна война Великобритания се оказа с фискален дълг от 250 на сто от брутния вътрешен продукт. Скромната инфлация помогна да се ерозира част от него.

Какво може да се случи сега? Трябва да започнем от първоначалните условия. Влязохме в тази криза с високи нива на частен дълг, ниски лихви и упорито ниска инфлация. В групата на седемте водещи страни с високи доходи (Г-7) никоя няма дълг, близък до този на Обединеното кралство през 1945 г. Но нетният дълг на Япония бе 154 на сто от БВП, а на Италия - 121 процента, още преди кризата.

Икономическото въздействие на Covid-19 е различно от това на голяма война. Войните преструктурират икономиките и унищожават физическия капитал. Коронавирусът сви икономиките, като потисна както търсенето, така и предлагането, които зависят от близкия контакт между хората. Непосредственото въздействие, както твърди Оливие Бланшар от института за международна икономика Питърсън, изглежда силно дефлационно: безработицата се покачи, цените на суровините се сринаха, много разходи бяха намалени, предпазните спестявания се увеличиха. Моделите на потребление се промениха толкова много, че инфлационните индекси са безсмислени.

Повече от десетилетие истериците твърдят, че разширените баланси на централните банки са предвестници на хиперинфлацията. Последователите на Милтън Фридман знаеха, че това не е така: увеличението на парите на централната банка компенсира свиването на парите, обезпечени с кредити. Широките мерки за парично предлагане нараснаха бавно след кризата през 2008 г.

Но този път наистина е различно. През последните два месеца американските парични агрегати M2 (който включва безсрочните, спестовните и срочните депозити) и Divisia M4 (по-широк индекс, който претегля компонентите според ролята им в транзакциите) демонстрират силен растеж. Ако човек е монетарист, като Тим Конгдън, комбинацията от ограничено производство и бърз паричен растеж предвещава скок на инфлацията. Но е възможно пандемията да е намалила скоростта на паричното обращение: хората могат да държат тези пари, а не да ги харчат. Не можем да бъдем сигурни. Няма да забравя на практика неочаквания ръст на инфлацията през 70-те години. Това може да се случи отново.

Последна актуализация: 10:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 10 rate down comment 3
крас
преди 3 години
"38,6 млн. безработни в САЩ от март" https://***/world/38-6-mln-bezrabotni-v-sasht-ot-mart.html"Общо за последните девет седмици (от март) безработните в САЩ се увеличиха до 38,6 милиона души. Това означава, че всеки четвърти, който е имал работа през февруари, преди пандемията, е засегнат."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 6
zap
преди 3 години
В САЩ тя гони 40 милиона за два месеца или 25 % от населението.-----------------------незнам къде ги видя тия 40 млн., като до неделя са били 25.1 млн.https://***.bloombergtv.bg/grafika-na-denya/2020-05-21/milioni-amerikantsi-sa-podali-zayavleniya-za-bezrabotitsa-za-poredna-sedmitsaи НЕ Е 25% от населението, а от работната сила (която е 51% от населението)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
khao
преди 3 години
Предполагам, че няма такива които да оспорват, че света е влезнал в ДЕПРЕСИЯ подобна на тази от 1929 година.---предполагаш грешно, аз оспорвам!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 3
крас
преди 3 години
БЕЗРАБОТИЦАТА , която е измерител на американските индекси е УЖАСЯВАЩА. В САЩ тя гони 40 милиона за два месеца или 25 % от населението. Към това прибавете и СПРЯЛА ИКОНОМИКА и липсващи постъпления към фиска.Предполагам, че няма такива които да оспорват, че света е влезнал в ДЕПРЕСИЯ подобна на тази от 1929 година. Кой ще платицената на кризата ??Разбира се, че това ще са ПОДОБНИТЕ НА НАС КОЛОНИАЛНИ ДЪРЖАВИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още