IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция и Катар се споразумяха за увеличение на валутния си суап с 15 млрд. долара

Турция се опитва да договори суап линии с централните банки на всички страни от Г-20

13:47 | 20.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка:&nbsp;Kerem Uzel/Bloomberg</p>

Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg

Турция си осигури нов приток на валута от Катар, опирайки се отново на подкрепата от богатата на газ държава в Персийския залив като лоби за суап линии в рамките на Г-20, информира Bloomberg.

Централните банки на Турция и Катар утрояват лимита на съществуващия между тях договор за суап до 15 милиарда долара, за да улеснят „двустранната търговия със съответните местни валути и да подкрепят финансовата стабилност на двете страни“, казва се в съобщение на институциите.

Сделката подчертава силата на съюза между двете страни, който започна да се задълбочава след неуспешния преврат през 2016 г. срещу президента на Турция Реджеп Таийп Ердоган. Тогава  властите на Катар подкрепиха турския президент. Турция върна услугата година по-късно, когато Катар беше поставен под икономическа блокада от група държави, ръководени от Саудитска Арабия.

Силните връзки доведоха до това, че Катар обеща цели 15 милиарда долара инвестиции и предложи кредитна линия за подпомагане на финансовата система на Турция в разгара на валутната криза през 2018 г. Междувременно Турция разположи свои войски и изгради база в Катар през 2017 г.

Турските политици водят преговори за подписване на споразумения за обмен на валута с централните банки на страните от Г-20. Страната вече има сделка за обмен на валута с Китай, подписана преди осем години и подновявана на всеки три години. Китайската централна банка преведе 1 милиард долара на Турция през юни.

От 15-те милиарда долара, които Катар обеща в подкрепа на Турция през 2018 г., една трета е предназначена за портфейлни инвестиции, а още една трета - за финансиране на проекти, казва Тимъти Аш, стратег в BlueBay Asset Management. „Мисля, че около 10 милиарда долара от сделката не са били изплатени, така че може би катарците просто превръщат това в суапове“, каза той.

По-високият лимит на договора за суап може ефективно да увеличи резервите на Турция с до 10 милиарда долара.

Властите на страната разчитат на държавните кредитори за потока от долари на пазара, а намирането на източници на валута става все по-неотложно, тъй като брутните резерви на централната банка намаляха със 17 милиарда долара до 89,2 милиарда долара от началото на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още