IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Берлинското летище Tegel ще бъде затворено по-рано от предвиденото

Съоръжението ще спре работа от 15 юни заради силно свития трафик, за да се спестят разходи

17:09 | 20.05.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Берлинското летище Tegel може да прекрати операции през следващия месец, след като ограниченията за пътуванията заради коронавируса на практика спряха трафика там, предава Bloomberg.

Tegel трябва да приключи работа окончателно през ноември. Акционерите обаче са се съгласили летището да спре временно работа от 15 юни, за да се спестят разходи, съобщава говорителката на финансовото министерство на Берлин Ева Хенкел.

През миналия месец трафикът се е понижил с 95%.

Полетите до и от Берлин ще се обработват от летище Schoenefeld на югоизток от града, докато в края на октомври не отвори новото и дългоотлагано съоръжение, което значително се и оскъпи заради редица грешки в планирането и строителството.

Шестоъгълният терминал на Tegel е завършен през 70-те години на миналия век. Летището е популярно сред пътуващите заради близостта до центъра на града.

Критиците на летището казват, че то е старо и тясно. Пристиганията и излитанията се управляват предимно на едно и също ниво и има само рудиментарни търговски площи, липсва и жп връзка с центъра на града.

Tegel ще бъде второто летище, което затваря в Берлин, след като през 2008 г. прекрати работа историческото съоръжение Tempelhof. Предстои на негово място да бъде изграден технологичен парк или университет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още