IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България трябва да инвестира над 16 млрд. евро във ВЕИ за успешен енергиен преход

Страната ни се отдалечава от амбицията на ЕС за въглероден неутралитет до 2050 г., посочват от Центъра за изследване на демокрацията

18:17 | 20.05.20 г. 32
<p>
	<em>Снимка: Alejandro Cegarra/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alejandro Cegarra/Bloomberg

С приемането на Европейския климатичен закон, Европейският съюз категорично заяви на света, че ще се придържа към амбицията си за постигане на въглеродно неутрална икономика до 2050 г. От тази гледна точка Интегрираният план в областта на енергетиката и климата (ИНПЕК), е ключов инструмент за осъществяването на целите на ЕС. Мерките, заложени в стратегическия документ, трябва да съответстват с по-широката визия на ЕС за декарбонизация и преход към зелена енергия. Към момента, българският План се отдалечава от тази визия, посочва в свое проучване Центърът за изследване на демокрацията.

Целите, които касаят възобновяемите енергийни източници (ВЕИ), енергийната ефективност и понижаването на количеството въглеродни емисии, залагат на бавен преход сега за сметка на нереалистично и много по-неизгодно „наваксване“ на изоставането след 2030 г. 

Българският ИНПЕК залага на мащабни енергийни проекти като АЕЦ „Белене“ и „Турски поток“, които са финансово неустойчиви и не отговарят на очакванията за децентрализиран енергиен преход, ориентиран към потребителите. Съсредоточаването на усилия в тези проекти забавя развитието на алтернативни енергийни източници и би могло да доведе до сериозно изтощаване на публични средства в бъдеще. Целта за възобновяема енергия е увеличена от 25% в междинната версия на плана на 27% в окончателната версия. Въпреки това предвижданията за този ръст остават дълбоко вкоренени в нереалистичното допускане за увеличаване употребата на биомаса в сектора за отопление и охлаждане до 2030 г.

Фокус на правителството следва да бъде постепенното извеждане на въглищата от енергийната система. Забавянето на този преход ще тежи като воденичен камък върху финансите на държавния енергиен сектор, както и ще ограничи достъпа на България до предстоящия План за инвестиции на Европейския зелен пакт и Фонда за справедлив преход. За да се възползва от европейската финансова подкрепа, България трябва да разработи териториален план за справедлив преход, който очертава дългосрочната стратегия за прекратяване използването на въглища и икономическа трансформация на зависимите от въглища райони, изтъкват от Центъра за изследване на демокрацията.

От ключово значение е да се определи как правителството ще насърчи инвестициите във ВЕИ и създаването на споделени енергийни общности. Настоящият списък с мерки не дава индикации, че пречките пред отключването на потенциала на ВЕИ сектор, каквито са данъкът от 5% върху приходите от електроенергия и таксите за достъп и пренос на ВЕИ, ще бъдат премахнати. Въз основа на три дългосрочни сценария за декарбонизация в електроенергийния сектор, изготвени от Центъра за изследване на демокрацията (в съответствие с данни и модели използвани от ЕК) най-добрият сценарий изисква инвестиции в нови ВЕИ централи от близо 16,5 млрд. евро, от които 4 млрд. евро трябва да се осигурят чрез държавна помощ в рамките на следващите три десетилетия.

Преодоляването на енергийната бедност е друг належащ проблем, тъй като близо 40% от българите изпитват затруднения при отоплението на домовете си. За преодоляване на енергийната бедност уязвимите групи следва да се ползват от специална правителствена подкрепа във вид на иновативни финансови механизми за обединяване на домакинствата във ВЕИ общности или за финансиране на инвестициите, насочени към смяна на горивната база чрез газификация и електрификация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

23
rate up comment 8 rate down comment 4
Pyramid
преди 3 години
Само 1/4 от тази инвестиция е достатъчна, за да осигури еквивалента на цял един ВВЕР 1000, прибтова, разпределена генерация, НЕЗАВИСИМО, от метеорологично време и слънчево греене. За поредна година, бедна България, изтърва питомното, за да гони дивото. Такъв народ, е много невероятно да заживее богато и сито. *** народ, слаба държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 10 rate down comment 6
Императорът
преди 3 години
Не става дума за възприемане на новото, а за елементарен здрав разум. НЯМА как ВЕИ да произвеждат толкова енергия, проумей го. Капацитетът на водната енергия е почти изчерпан - няма как да пуснем 20 пъти повече реки, за да правим ток. Впрочем там ще има и спад на добитата енергия заради засушаването. Слънчевите също имат предел, защото няма как да покрием целия континент с черни плочки. Къде ще сеем и къде ще живеем? Или да изсечем горите, за да турим фотоволтаици? А зимата - когато денят е 7-8 часа и то основно сняг и дъжд - какво правим? Ще спим като мечки? Перките също имат предел, защото вятърът не е перпетуум мобиле. Добивайки енергия от вятъра, те отнемат енергия от вятъра. Тия ветрове ни трябват - те - особено океанските, които са най-постоянни и най-подходящи за перки, смекчават климата в Европа - затова той е "маалко" по-различен от сибирския, дето температурните отклонения са 70-80 градуса !!! Носят и ВЛАГА - няма вятър, няма дъждове !!! Неслучайно в централна и северна Европа вече има тежки суши и все по-големи температурни отклонения !!! Как така миналото лято над 60% от температурните рекорди в света, бяха във Франция, Бенелюкс, Испания, Германия - тоест ЗАД десетките хиляди перки, набоцкани по океанското крайбрежие? А колко енергия и суровини се губят за производството на плочки и перки? Екоталибаните нанасят на природата повече щети, отколкото и спестяват - и го знаят, но това не ги интересува - ПАРАТА ги интересува !!! ТОВА Е ИСТИНАТА !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 8 rate down comment 7
Императорът
преди 3 години
Природният газ и АЕЦ били неустойчиви... дето работят 24 часа в денонощието и 365 дни в годината? Я пак? Държавата да извади пари за нещо неефективно икономически (ако беше, ВЕИ на пазарен принцип щяха да изместят изкопаемите горива), а после (защото токът от ВЕИ ще е безумно скъп), да плаща и потреблението на хъхpeците - разбира се с парите на данъкоплатците? ВЕИ е несигурна енергия, защото няма контрол над източника !!! Зимата ще е смърт на тъмно и студено - тогава ще стане революция и екоталибаните, вместо да бъдат застреляни, ще бъдат набивани на кол. Европа ще хвърли колосални средства за борба с несъществуващ проблем, които няма и да има откъде да вземе, а ще трябва да емитира още и още пари без покритие, данъчните приходи ще се сринат, защото заради липсата на енергия огромна част от икономиката или ще фалира или ще се евакуира в държави, които са запазили здравия си разум. След икономическата катастрофа, ще последва финансова и социална и нещата ще се "нормализират" на ниво ранно средновековие, а цял свят ще ни се смее. Впрочем началото вече се вижда в Германия - която реално беше в рецесия още преди К19 и вината за това е основно в безумно скъпата енергия. И това е само началото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 6 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
мхм ... а ти ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 4
Императорът
преди 3 години
16 МБ ???? Само за да кажат накрая: "Еми объркахме се..." ???? А няма ли да е милион пъти по-евтино просто да бъдат застреляни няколко екоталибанина ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 8 rate down comment 3
Valentin13
преди 3 години
абе ти нямаш ли спиране с тези глупости бре! виждал ли си перка, пипал ли си я, качвал ли си се горе на вятърния генератор? занеш ли какво е солар? кпд? знаеш ли какво значи топъл резерв, студен резерв, колко струва? знаеш ли за колко време става всичко това? знаеш ли как се управлява така мрежа с разпределено производство?лозунгджия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 4
Valentin13
преди 3 години
стига ми да имам хлебец, и ще събера за винчестер. не се безпокой. нека само европейските пелосита да продължат в тази посока, ще има ....мила моя майно-льо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
това е в рассията ... дето е изобилие от нефт , газ и въглища ... чети ...https://***.smart-energy.com/renewable-energy/vestas-wins-turbine-order-for-russias-largest-wind-farm/а това е за слънчевата енергия в рассията ...https://news.ngs.ru/more/66480877/пък из youtube е пълно с клипчета на разни руснаци как са си сглобили слънчеви ферми из дворовете или на покривите на къщите заедно с тетрадки дето са писали колко са произвели , колко са продали , колко са консумирали ... :))) ... споделят хората ...айде сега го съпостави с нашата действителност ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 6
zelka007
преди 3 години
материалът е за зеленото и липсата му у нас , затова си драскам ... :))) ... дори липсата на идея какво да се прави ... давам пример на съседна държава как се оправят с проблем , дето според теб и други съфорумци не съществува , ако включим и импа той ще добави и "400 известни учени" към групата . викаш в турция зелената мафия е пуснала корени също ... :))) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 4
zelka007
преди 3 години
таварищ инженер , са като стана топло сваляш ли акумулатора на ИЖ-ето в петък да го зареждаш събота и неделя в апартамента , или караш по един месец с него ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още