IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България трябва да инвестира над 16 млрд. евро във ВЕИ за успешен енергиен преход

Страната ни се отдалечава от амбицията на ЕС за въглероден неутралитет до 2050 г., посочват от Центъра за изследване на демокрацията

18:17 | 20.05.20 г. 32
<p>
	<em>Снимка: Alejandro Cegarra/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alejandro Cegarra/Bloomberg

С приемането на Европейския климатичен закон, Европейският съюз категорично заяви на света, че ще се придържа към амбицията си за постигане на въглеродно неутрална икономика до 2050 г. От тази гледна точка Интегрираният план в областта на енергетиката и климата (ИНПЕК), е ключов инструмент за осъществяването на целите на ЕС. Мерките, заложени в стратегическия документ, трябва да съответстват с по-широката визия на ЕС за декарбонизация и преход към зелена енергия. Към момента, българският План се отдалечава от тази визия, посочва в свое проучване Центърът за изследване на демокрацията.

Целите, които касаят възобновяемите енергийни източници (ВЕИ), енергийната ефективност и понижаването на количеството въглеродни емисии, залагат на бавен преход сега за сметка на нереалистично и много по-неизгодно „наваксване“ на изоставането след 2030 г. 

Българският ИНПЕК залага на мащабни енергийни проекти като АЕЦ „Белене“ и „Турски поток“, които са финансово неустойчиви и не отговарят на очакванията за децентрализиран енергиен преход, ориентиран към потребителите. Съсредоточаването на усилия в тези проекти забавя развитието на алтернативни енергийни източници и би могло да доведе до сериозно изтощаване на публични средства в бъдеще. Целта за възобновяема енергия е увеличена от 25% в междинната версия на плана на 27% в окончателната версия. Въпреки това предвижданията за този ръст остават дълбоко вкоренени в нереалистичното допускане за увеличаване употребата на биомаса в сектора за отопление и охлаждане до 2030 г.

Фокус на правителството следва да бъде постепенното извеждане на въглищата от енергийната система. Забавянето на този преход ще тежи като воденичен камък върху финансите на държавния енергиен сектор, както и ще ограничи достъпа на България до предстоящия План за инвестиции на Европейския зелен пакт и Фонда за справедлив преход. За да се възползва от европейската финансова подкрепа, България трябва да разработи териториален план за справедлив преход, който очертава дългосрочната стратегия за прекратяване използването на въглища и икономическа трансформация на зависимите от въглища райони, изтъкват от Центъра за изследване на демокрацията.

От ключово значение е да се определи как правителството ще насърчи инвестициите във ВЕИ и създаването на споделени енергийни общности. Настоящият списък с мерки не дава индикации, че пречките пред отключването на потенциала на ВЕИ сектор, каквито са данъкът от 5% върху приходите от електроенергия и таксите за достъп и пренос на ВЕИ, ще бъдат премахнати. Въз основа на три дългосрочни сценария за декарбонизация в електроенергийния сектор, изготвени от Центъра за изследване на демокрацията (в съответствие с данни и модели използвани от ЕК) най-добрият сценарий изисква инвестиции в нови ВЕИ централи от близо 16,5 млрд. евро, от които 4 млрд. евро трябва да се осигурят чрез държавна помощ в рамките на следващите три десетилетия.

Преодоляването на енергийната бедност е друг належащ проблем, тъй като близо 40% от българите изпитват затруднения при отоплението на домовете си. За преодоляване на енергийната бедност уязвимите групи следва да се ползват от специална правителствена подкрепа във вид на иновативни финансови механизми за обединяване на домакинствата във ВЕИ общности или за финансиране на инвестициите, насочени към смяна на горивната база чрез газификация и електрификация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 11 rate down comment 5
Hahoto
преди 3 години
Друже, свали ЗЕЛЕНИТЕ очила и ще си оправиш далтонизма! Животът не е само зелено, в прекия и преносния смисъл! Зелената пирамида, не е по-еко или по-евтина от кафявата или черната, или газовата /ЗА СЕГА/А за канчето на Вова, ще ти го обясня просото - Русия е империя и действа с имперската си логика, добра-лоша, модерна-изостанала, с костюм или ватаник, с тръба или с две в задни.ка - това е ИМПЕРИЯ. Логиката на империята е да преследва своите интереси, методично и педантично. Това че днес някой е успял да я "нашока" е просто част от историята. Част от историята на империята. Утре, че тя е "нашокала" същия двойно, е просто част от историята ... и нищо повече!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
аз пък мисля , че на вас троловете сигур са ви обещали да ви плащат тока в "зеленото" бъдеще ... особено на киселото зеле ... толкоз опорки под ръка 24/7 ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 6
фиг.1
преди 3 години
Като чета коментарите забелязвам, че мнозина вече са се върнали там. Поне по способност да възприемат новото, образование и манталитет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 4
zelka007
преди 3 години
едно леко лирическо отклонение пък всеки сам да си прави изводите ...турция в ЕС ли е ?! да/не2005 взимат решение на държавно ниво , че до 2023 година трябва да произвеждат 65% (ШЕСТДЕСЕТ И ПЕТ%) от потребяваната енергия от възобновяеми източници ... само да попитам пак турците в ЕС ли са или не ... :)))тъй , какво правят , създават специални региони за възобновяема енергия , в които има различни данъчни облекчения и какво постигат към 2019 година от почти 0% към 2005г общото производство е 300,1ТВтч , вътрешното потребление е 291,22ТВтч , внасят около 2,11ТВтч , изнасят 2,92ТВтч , общо инсталиран капацитет от 91,44ГВт , в тези числа какво се крие :слънчева енергия - 3,18% от 6ГВт инсталиранивятърна енергия - 8,26% от 7,54ГВт инсталиранигеотермална енергия - 2,74% от 1,51ГВтч инсталираниводноелектрическа енергия - 29,47% от 28,49ГВт инсталиранибиомаса и биогорива - 1,34% от 1,14ГВт инсталираниостаналото е около 22% въглищни централиоколо 29% газови централидо 2030 година имат разработени проекти да добавят общо 30ГВт вятърни и слънчеви централи за сметка на газовите и въглищните ...освен вецовете , въпреки че и тях ги развиват особено малките , другото си беше почти 0% в 2005г . имат специална научна програма за геотермалната енергия , техни фирми вече изнасят такива централи , пресен пример е в хърватска . имат специална програма за вятърната енергия , наскоро GE откри завод за остриета за вятърни турбини и някаква част от електрониката по вятърните турбини . проектират и изнасят инсталации за биомаса ... не виждам да дърдорят за големи руски енергийни пАтоци ... :))) ... даже намаляват прогресивно газовите централи , пък ако видите и програмата им за газови доставки за следващите 10 години ... има за какво вовата като откриваха миналата година балканския пАток да гледаше страшно ...за първите 10 месеца на 2019г са успяли да произведат 64% от нужната им енергия чрез възобновяеми източници ...само да питам турция в ЕС ли е или не ... :)))само да добавя нашокаха канчето на вовата в сирия ... :))) ... и то звучно ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 2
azzuro
преди 3 години
Тия ша на върнат в каменната ера.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 2
Zlato
преди 3 години
"Batteries not included" - това пише на етикета на българския енергиен преход.Индустриализацията ще трябва да се нагърби с тежката задача да измисли как да се деиндустриализира, защото те фотоволтаиците и вятърните турбини ще ни ги доставят от Марс. Предполагам със звездолета на Мъск :-)България трябва да инвестира над 16 млрд. евро във ВЕИ за успешен енергиен преход.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 0
panther
преди 3 години
Уинчестери традиционно има само за големите крадци и блюдолизците им, и на другите по-обикновени ***. На нормалните хора в България ни се полага само да плащаме и да ни бият.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
panther
преди 3 години
Вий добре ли сте, уа?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 3
Hahoto
преди 3 години
При 16 милиарда евро за инвестиране и 32 милиарда за избиване на инвестициите - на Центъра за изследване на демокрацията му е през кабела, от къде ще дойде токът, като убием АЕЦ и Мариците. Просто ЕДНИ пари ТРЯБВА да се ОТКРАДНАТ за сметка на обществото. И едни "инвеститори" плащат на Центъра, и на медиите, и на зелените ,и на учЕните, да бълват всеки ден зелени г.овна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 4
Valentin13
преди 3 години
ето, знаех си аз, и ковида не помогна - нищо ново не е начено нищо старо не е забравено.дано поне позволят свободно да си купуваме винчестери, че то натам върви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още