IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Венецуела съди АЦБ, за да я принуди да й върне златото

Режимът на президента Николас Мадуро твърди, че парите са необходими за финансирането на реакцията на коронавирусната пандемия

21:03 | 20.05.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Carlos Becerra/Bloomberg</em></p>

Снимка: Carlos Becerra/Bloomberg

Венецуела заведе съдебно дело в опит да принуди Английската централна банка (АЦБ) са й върне злато на стойност над 1 млрд. долара, като заяви, че се нуждае от парите, за да финансира надлежната си реакция на коронавирусната пандемия, предава CNBC.

Златото се намира в трезорите на АЦБ заради британските и американските санкции върху затъналата в криза южноамериканска страна. Администрацията на президента Николас Мадуро твърди, че иска АЦБ да продаде част от резервите, за да помогне за финансирането на отговора на страната на коронавирусната пандемия.

Правният документ от 14 май призовава АЦБ да прехвърли средствата към Програмата за развитие на ООН.
Според иска след това парите ще бъдат използвани за покупката на храни и лекарства за борба с коронавирусната пандемия.

Какво се случва във Венецуела?

Правният спор възниква в момент, когато здравната система на Венецуела продължава да се срива, като много болници в страната не успяват да се грижат за пациентите в отсъствието на надеждно електричество и дори течаща вода.

Група експерти от ООН предупредиха по-рано този месец, че болниците в страната съобщават за недостиг на медицински консумативи и защитно оборудване.

До момента Венецуела е регистрирала 749 случая на коронавирус и десет починали в страната, сочат данни на университета „Джонс Хопкинс“.

„Бавенето от страна на Английската централна банка вреди критично на Венецуела и на усилията на ООН за борба с COVID-19 в страната“, каза в комюнике Сарош Зайвала, базиран в Лондон адвокат, който представлява централната банка на Венецуела.

„АЦБ има морално задължение да позволи на Венецуела да продаде злато си, за да позволи на Програмата на ООН за развитие да помогне ефективно на венецуелското население в борбата с COVID-19”, допълни  той.

Как се стигна до тук? 

АЦБ е вторият по големина държател на злато в света след Федералния резерв в Ню Йорк.

Централните банки на много развити страни съхраняват националните си резерви от злато в Английската централна банка и Венецуела е една от тях.

През януари 2019 г. АЦБ отказа да позволи на Венецуела да изтегли злато от трезорите й и да го върне в Южна Америка. Оттогава тя отказва да коментира публично решението.

Съобщението беше направено само няколко дни, след като лидерът на опозицията Хуан Гуайдо и негови привърженици излязоха на улицата, за да го обявят за истинския държавен глава на Венецуела, заявявайки, че резултатите от изборите през 2018 г. са били фалшифицирани.

Председателят на парламента бързо беше признат за легитимния временно изпълняващ длъжността президент от над 50 страни, включително САЩ и Великобритания.

Но правителството на Мадуро, разполагащо с широката подкрепа на армията, отказа да сдаде властта. В резултат на това страната остава в политическа безизходица, при която има международно признато правителство без контрол върху държавните функции, което работи паралелно с режима на Мадуро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още