IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АИКБ: Законопроектът за "спящите акции" нарушава правата на собствениците им

С електронна идентификация може да се преодолеят редица трудности, коментира Милена Ангелова, секретар на организацията

14:10 | 21.05.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Поредният законопроект за раздвижване на "спящите акции" на Българската фондова борса (БФБ) застрашава частната собственост и дейността на инвестиционните посредници. Това мнение в ефира на Bloomberg TV Bulgaria изрази Милена Ангелова, главен секретар на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Според нея инициативата точно в този момент да бъде публикуван подобен проектозакон, който съдържа всички пороци на предишните концепции, буди недоумение.

"Идеята да се изземат акциите на хора, които не са упражнявали правата си в изминал период, не е основателна. Преместване в държавен фонд на тези акции нарушава договора за функционирането на ЕС и движението на свободни капитали, Конституцията, принципите на правовата държава и разпореждането с лична собственост", посочи Милена Ангелова.

Според нея е неразбиерамо как в условията на пандемия гражданите извън България могат да бъдат принудени да дойдат в областните центрове, за да уредят правата си за унаследяване на акциите.

ОТ АИКБ призовават тези права да бъдат уреждани по-лесно и евтино, освен това апелират за електронна идентификация.

Ангелова коментира и темата за промените в Закона за публичното предлагане на ценни книжа (ЗППЦК), според които фирмите ще набират до 3 млн. евро капитал на БФБ без да внасят проспект. Според нея при предварително предвидения праг от 8 млн. евро не е ясно защо той е снижен до 3 млн. евро.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" вижте тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Bill-bg
преди 3 години
Някой май се страхува от това "спящите" акции да се "събудят"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още