IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическите данни в Азия показват, че най-лошото може и да не е преминало

Ще минат още няколко месеца преди търговията на глобално ниво да започне да се възстановява , смятат икономисти

14:17 | 21.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Toru Nahai/Bloomberg</em></p>

Снимка: Toru Nahai/Bloomberg

Икономическите данни от Азия за пореден път отразяват щетите, нанесени от пандемията от новия коронавирус върху глобалната търговия, като не предоставят ясен сигнал, че най-лошото е преминало дори когато светът предприема първи стъпки към възстановяване, пише Bloomberg.

Проучване на търговията в Южна Корея показва, че износът може да се свие с над 20% през май за втори пореден месец. Междувременно японските доставки в чужбина също се понижават с повече от 20% през април, а индексът на мениджърите по поръчките (PMI) показва, че производствената активност отслабва допълнително през май.

Данните сочат, че намаляването на износа на автомобили и авточасти в момента е най-големият проблем на търговията, тъй като търсенето остава притиснато от пандемията в САЩ и Европа. Все пак доставките на полупроводници както от Япония, така и от Южна Корея нарастват, а спадът в износа за Китай се забавя.

„Глобалната икономика започва постепенно да се оттласква от дъното заедно с разхлабването на блокадите“, смята икономистът Масаки Кувихара от Nomura Securities.

Японският PMI индекс за сектора на услугите започва да се покачва, след като правителството на страната отмени миналата седмица извънредното положение за повечето префектури. 

Производството в Япония продължава да се свива

Данните за производството и търговията от региона предполагат, че най-лошото не е приключило по отношение на глобалния спад.

Индексът на мениджърите по поръчките на au Jibun Bank Japan за производството пада до 38,4 пункта през май, отчитайки най-голямото свиване на дейността в заводския сектор от март 2009 г.

Отделен доклад показва, че износът на Япония се понижава с около 22% през април, като доставките на превозни средства се свиват наполовина.

Икономистът Таро Сайто от изследователския институт на NLI в Токио смята, че данните за търговията потвърждават, че икономиката на Япония бързо се влошава. Той прогнозира спад в търговията през следващите два-три месеца преди да започне процес по възстановяване.

"Не се заблуждавайте", предупреждава Сайто, като добавя: "Ще отнеме много време преди да се върнем на мястото, където бяхме преди вируса".

азия азия

Един пазар, който показва признаци на възстановяване, е Китай, където производството започна да се рестартира преди всички останали страни, засегнати впоследствие от вируса. Данните от четвъртък показват, че износът към Япония и Южна Корея се понижава далеч по-малко, отколкото количеството доставки до други ключови пазари. Съществува обаче риск свиването на глобалното търсене да забави възстановяването на Китай.

Данните от Южна Корея показват задълбочаване на спада при глобалната търговия

Разширеният отчет за търговските данни на Южна Корея показва, че спадът на глобалната търговия се задълбочава през май дори когато продажбите на полупроводници отчитат ръст, а доставките към Китай се понижават с по-малко от 2%.

Стойността на износа на Южна Корея се свива с 20% през първите 20 дни на този месец.

„Двуцифреният спад на износа ще продължи най-малко още няколко месеца“, смята Со Джаейон, икономист от Shinhan Bank. „САЩ рестартираха икономиката си, след като Китай направи това, но има множество рискове, включително по-мащабна втора вълна от инфекции“, смята експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още