IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бил Гейтс не е най-големият дарител в собствената си фондация

През миналата година той и съпругата му Мелинда са дарили 519 млн., долара, но друга сума от 2,7 млрд. долара успява да ги изпревари

13:39 | 21.05.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Бил Гейтс. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Бил Гейтс. Снимка: Bloomberg

Бил и Мелинда Гейтс са предоставили 519 млн. долара под формата на пари в брой и безвъзмездно прехвърлени акции на своята благотворителна фондация през 2019 г. съобщава Bloomberg.

Дарението, едно от най-големите в световната филантропия през миналата година, е помогнало за увеличаване на средствата на „Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс“ до 49,8 млрд. долара към 31 декември 2019 г., спрямо 46,8 млрд. долара, отчетени година по-рано, показват последните финансови данни на организацията. 

През 2019 г. съоснователят на Microsoft Corp. е предоставил още 560 млн. долара под формата на услуги за управление на инвестициите на базираната в Сиатъл организация с нестопанска цел, спрямо 523 млн. долара през 2018 г.

Частната фондация на Бил и Мелинда Гейтс е най-голямата благотворителна организация в света, като в момента нейните ресурси са насочени към борбата с щетите, причинени от коронавируса.

Приносът на Уорън Бъфет

Един друг човек обаче е имал по-горям принос за увеличаване на средствата по сметките на фондацията. Даренията на двойката за 2019 г. бяха засенчени от 2,7-те милиарда долара, които основателят на Berkshire Hathaway Inc. Уорън Бъфет е предоставил през изминалата година под формата на акции на тяхната фондация, с което общият му благотворителен принос надхвърля 27 млрд. долара от август 2006 г.

Въпреки че даренията на Бъфет следват регулярна траектория през годините, тези от семейство Гейтс варират значително. През 2018 г. Бил и Мелинда Гейтс предоставят 44 млн. долара в брой и акции, докато година по-рано заделените за фондацията средства възлизат на 4,6 млрд. долара под формата на джиросани акции.

Въпреки мащабните дарения състоянието на Бил Гейтс продължава да нараства. Той е вторият по богатство човек в света след основателя на Amazon.com Джеф Безос със състояние в размер на 108 млрд. долара, според данни на Bloomberg Billionaires. Уорън Бъфет заема пета позиция с 68 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 6
ing5rov
преди 3 години
"Частната фондация на Бил и Мелинда Гейтс е най-голямата благотворителна организация в света, като в момента нейните ресурси са насочени към борбата с щетите, причинени от коронавируса."СерЙозно ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още