IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът: Бъдещата детска болница да отговаря на съвременните стандарти

Начинът на реализация поражда горещи спорове в общественото пространство, смята Румен Радев

15:46 | 21.05.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС/ГЕРГАНА КОСТАДИНОВА</em></p>

Снимка: БГНЕС/ГЕРГАНА КОСТАДИНОВА

Националната детска болница не е просто сграда, не е само обект с национално значение, а преди всичко обществено значима кауза.Това заяви президентът Румен Радев по време на среща с представители на Националната гражданска инициатива "За истинска детска болница".

Според него с обединяването на усилията на всички - педиатри, родители, общественици, можем да намерим най-точната формула и да постигнем това, от което имаме нужда, а то е истинска национална детска многопрофилна болница, отговаряща на съвременните стандарти, с поглед в бъдещето, така че да има увереност в обществото, че държавата прави най-доброто за своите деца.

Според президента трябва да има обществен консенсус, за да може държавата да вземе и да реализира най-доброто решение. 

„Факт е, че България е единствената страна в ЕС, която няма такава обособена детска многопрофилна болница. Най-сетне, след дълги години на очакване и обществен натиск, правителството взе решение да изгради такава болница и това е много важна стъпка, но начинът на реализация на тази стъпка поражда горещи спорове в общественото пространство”, коментира президентът.

По думите му ескалацията е заради  двата различни подхода. Единият е този на Министерството на здравеопазването - да бъде оползотворена една съществуваща вече 40-годишна конструкция, която да бъде пригодена за нуждите на детското здравеопазване. Другият подход, който споделя голяма част от обществеността - и във ваше лице, е, че не функциите трябва да се приспособяват според сградата, а напротив, трябва да има нов проект, така че сградата да бъде приспособена към изискванията и функциите на модерното детско здравеопазване.

„Да се реализира концепцията за това, което вие наричате „детски здравен парк", да се осигури една психологическа среда, в която нашите деца да могат и да учат, да играят, да усещат подкрепата на родителите и да искат да оздравяват”, добави президентът.

„Готова ли е българската държава да направи всичко необходимо за здравето и бъдещето на българските деца, така че да няма компромис в здравеопазването? Тук е необходим диалог, необходима е прозрачност, още на най-ранен етап да има пълна публичност на проектите във всичките фази на тяхното развитие, за да може да се прецени наистина ли проектът, който вече има сключен договор, ще въплъти всички тези изисквания за съвременно здравеопазване - като функционалност, медицински, технологични, архитектурни изисквания”, отбеляза президентът. Радев допълни, че има уверения от Министерството на здравеопазването в писмо до президента и националната инициатива, че тези изисквания ще бъдат покрити.

Припомняме, че ДЗЗД  „ДЕТСКО ЗДРАВЕ”, с водещо участие на „Главболгарстрой” АД, спечели търга за строителството на Националната детска многопрофилна болница.

На 2 април министърът на здравеопазването Кирил Ананиев подписа договор с обединение ДЗЗД „ДЕТСКО ЗДРАВЕ“ за извършване на инженеринг (проектиране, строителство и авторски надзор) на Национална многопрофилна детска болница.

Общата стойност на договора е 77,8 млн. лева без ДДС или 93,4 млн. лв. с включен ДДС.

В края на ноември миналата година ВАС отхвърли жалбата на Камарата на архитектите в България (КАБ) и остави в сила становището на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), с което се потвърди решението на министъра на здравеопазването за откриване на процедура за възлагане на обществена поръчка за детската болница.

Тричленният състав сметна, че решението на КЗК е правилно и при постановяването му не са допуснати нарушения, които да водят до неговата отмяна. В утвърдената от възложителя документация за участие се съдържат минимално необходимите данни за изготвяне от потенциалните участници на концепция за изпълнение на дейностите по предмета на поръчката.

Родители, архитекти, експерти и педиатри отново се обявиха против застрояването на бъдещата Национална детска болница върху стария строеж в двора на столичната болница „Александровска" преди няколко дни на протест пред Министерския съвет. Националната гражданска инициатива събра подписи на граждани, които са против проекта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още