IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петър Петров: Фед няма да се насочи към отрицателни лихви

Очакванията за фалити на американски компании и предпазливостта на банките, са в подкрепа на водената политика, посочи Петър Петров, наблюдател на Фед и ЕЦБ

19:45 | 21.05.20 г.
Петър Петров: Фед няма да се насочи към отрицателни лихви

“В момента се очакват доста фалити на компании, което предполага, че банковата система ще е предпазлива”, отбеляза Петров. Той добави, че отрицателните лихви биха нарушили рентабилността на банките.

По думите на експерта изненадващата криза, породена от коронавируса, е причината за липсата на ликвидност въпреки многото предприети мерки от Фед.

Според него настоящите подобрения се дължат главно на възстановяването на пазара, въпреки заявките, че централната банка може да се намеси.

По думите на Петров политиката на Фед е силно проинфлационна е в момента.

“Икономическата активност падна много рязко, заедно с нея се забави и инфлацията”, припомни експертът. Той отбеляза, че инфлацията в момента остава далеч под целите на Фед, а централната банка работи в посока ускоряването ѝ.

Очаквайте видео материал с целия разговор във видеоматериала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” може да гледате тук.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още