IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Няма напрежение в коалицията, уверяват Патриотите

Текстовете са изгладени, трябва да остане един законопроект, иначе губим време, твърди Искрен Веселинов

18:35 | 21.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Няма напрежение в управляващата коалиция заради диференцираните ставки. Това каза съпредседателят на парламентарната група на "Обединени патриоти" Искрен Веселинов пред журналисти в парламента, цитиран от БНР. Причина за изказването му е, че вчера ресорната парламентарна Комисия по бюджет и финанси отхвърли законопроектите на участващите във властта ВМРО и НФСБ за промени в закона за ДДС.

Днес е имало коалиционен съвет при премиера Бойко Борисов. "Текстовете са изгладени, отхвърлянето на законопроектите на НФСБ и ВМРО не е с цел провокация или създаване на напрежение, просто трябва да остане един проект, иначе губим време", каза Веселинов.

Той уточни, че не е важно дали ще бъдат приети конкретните законопроекти, важно е духът им да остане в крайния вариант, който ще се формира между първо и второ четене.

Припомняме, че вчера ресорната парламентарна Комисия по бюджет и финанси прие на първо четене само законопроектът на ГЕРБ, според който косвения налог за ресторантьорите ще бъде намален на 9%. Останалите 5 законопроекта, които предлагаха по-ниска ставка за храни, лекарства и други, бяха отхвърлени.

Малко по-рано днес по време на брифинг в Министерски съвет министърът на икономиката Емил Караниколов заяви, че разбира позицията на Министерството на финансите да не подкрепя намаляването на ставката на ДДС като временна мярка. 

Той подчерта още, че е задължение на финансовия министър да пази бюджета. „Аз разбирам министър Горанов. Дори нещо друго ви казвам - ако аз бях на неговото място, аз щях да имам абсолютно неговата позиция. В момента, като министър на икономиката, имам друга - че на този сектор, който е в изключително тежко състояние икономически, трябва да се помогне.

Началото на сагата с намаляване на ДДС за определени сектори поставиха „Обединени патриоти“ в началото на май, когато внесоха в парламента предложение за 9% ДДС за заведенията за хранене. Тогава от ГЕРБ коментираха, че подобна радикална промяна не е актуална към сегашната ситуация. Седмица по-късно обаче премиерът се огъна и изненадващо обяви, че се е разбрал с Асоциацията на заведенията в България и Българската хотелиерска и ресторантьорска организация ДДС за храни от първа необходимост и сектор „Туризъм“ да бъде намален на 9% от 1 януари 2021 г. После предложението претърпя няколко промени, но общата идея за диференцирана ставка се запази. 

До момента в деловодството на парламента са внесени 6 законопроекта за намаление на ДДС, като всички, освен този на ГЕРБ бяха отхвърлени още на първо четене.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още