Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

След коронавируса купувачите са в по-силната позиция на жилищния пазар у нас

Брокери очакват спад на сделките и цените на жилищните имоти в страната до края на годината

   1| 2| 3    
1
 
3
 
21
Веск до: azzuro
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
За логиката съм съгласен ама да видим криза лови ли го? Според мен да. Отговорът беше даден още 2009та. Докато данъците за имот са смешни , особено за втори, трети и т.н. така ще е. Неизползвани имоти не е добре да има. В София, Варна, Пловдив 25 до 30 процента от новите жилища са незаети. Долния праг е за София. При това има жилищна криза, а се и доосира с презастрояване още и още. Купуването без нужда не бива да е изгодно.
1
 
3
 
20
Веск до: nkavrakov1982
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Правилно. Спестовността е ценност. Бих казал морална ценност в пазарната икономика. Стига дивотии. Ипотека за над 10-12 години принципно е робство, при това обаче с опасност и да се удавиш междувременно. Пък и за кола едно заемче още. Освен това плащаш, но правилата и лихвата друг ги задава, при това, когато и както му дойде. От друга старана и с наемите нещо става интересно. Принципно в тази криза по-добре да не се разчита много на наем. Няма да говорим как ей така докато си говорим и демиграфския колапс *** на вратата. Ама вече тропа, не ***. Как 21 областни града били по-малки от Люлин - щото са си дали населението на няколко големи града и на света, а те самите вече няма какво да си докарт за себе си от селата в района и областта и им предстои затихване. Поне няма млади, работливи, с образование. Сега е момента държавата да наложи справедлив данък за жилищата и справедлива такса смет с отчитане на брой хора и т.н. Сега да излови тея дето дават под наем без да плащат данък. Въобще за неосновно жилище малко да стане по-реален данъка та да се поосвободи народа от ненужни имоти. Иначе презастрояването съвсем ще ни смачка. Естествено с тази власт няма да стане, поне не сега, а след години, когато положението ще е оттървано съвсем.
4
 
9
 
19
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Познавам хора с пет, шест апартамента. Не им трябват и не искат да ги дават под наем. Просто няма какво да си правят парите. Кой бачка в чужбина, кой е цунал държавни пари или по еврофондове. Повечето теглят кредити, че ги е страх да купуват кеш (не че нямат), че официалните им доходи са на ръба. Това е толкова сив пазар, че те го лови никаква икономическа логика.
0
 
13
 
18
Yanis83 до: фиг.1
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
В какъв застой е строителството?София,Пловдив,Бургас се пренатъпкаха със сгради,коя от коя по "качествена" резиденшъли,президеншъли,гардани страхотия.А онова нещо оазис в Пловдив,гледам го и се чудя колко трябва да си се самонамразил да живееш там.
5
 
1
 
17
Nemezanimavai до: xapoznai
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Какво е вятъра за веиките зелени,щом духне те се свеждат изведнъж а колко дъбове е виждал повалени могъщия се бори само със могъщ.
0
 
15
 
16
преди 4 месеца
за какви "купувачи" говорим, до онзи ден всеки се натискаше да "излъже" банката да му даде заем за да стане ползвател на жилище....а скоро банките ще станат най-големите продавачи на имоти....правилата на играта вече са коренно различни, ако още не сте го забелязали, както каза колегат по-долу Кака се Ожени....след зимата най-късно ще видим и какво ще роди...никой няма зор да набива такива големи пари в тази несугурна обстановка
3
 
10
 
15
преди 4 месеца
Купувачи няма, те за позициите говорят
13
 
6
 
14
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Имотите в икономическите центрове с добра локация винаги са били и ще бъдат добра инвестиция с добра възвращаемост и почти нулев риск. Не са ликвидни, но и собствениците не са прошляци. Да, тук там има някой който се е надскочил подведен от благоприятната обстановка, но поевтинявания от над 20 процента са абсурдни. За това е необходима стагнация с продължителност няколко години. Вероятно ще има някаква корекция на надценени имоти до края на годината. Тези които наистина си заслужават едва ли ще помръднат...
3
 
13
 
13
преди 4 месеца
И още един въпрос.При такива резки кризи,от днес за утре,каква инвестиция ще бъде вече имота,при положение,че за едни десет години,никой инвеститор,няма да може да има каквато и да била гаранция или завтраховка,че сметките му ще излезнат точни,когато получи такъв шамар,какъвто се получи с коронавируса.Пример.Сега купувате имот,с цел инвестиция,за наеми,ами то е достатъчно в следващите 6,7,8 години да направят още едно такова шоу,дори и да не е свързано с коронавируса.Тогава къде е сметката с наемите,доходността,печалбата от имота ??
2
 
9
 
12
nkavrakov1982 до: фиг.1
преди 4 месеца
Айде сега,не излизали имоти,излизат си,то и преди кризата,да не би да е имало изобилие,да не си говорим неща,които не са верни и не отговарят на истината.Да имаше период със по малко оферти,,2015,та година,но в годините след 2008,2009,та не е било така.