IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сривът на инвестициите в бизнес имоти в Европа през 2020 г. ще е краткотраен

Доходността от имоти на централни локации няма да претърпи същите корекции като след предишната криза, прогнозира консултантска компания

11:31 | 22.05.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Paul Yeung/Bloomberg</em></p>

Снимка: Paul Yeung/Bloomberg

Инвестициите в имоти в Европа се очаква да намалеят с 50% за времето на икономическата блокада, а през следващите 12 месеца да нараснат рязко, сочат прогнози на консултантската компания Savils. Тя предвижда, че нито скоростта, нито дълбочината на кризата ще бъдат толкова лоши, колкото по време на световната финансова криза, когато обемите на Стария континент са намалели със 72% между 2007 и 2009 г.

„Смятаме, че в краткосрочен план сътресенията вероятно ще имат негативно въздействие върху потока от сделки през идните три до шест месеца. Този път обаче високата ликвидност, ниските лихви, ограниченият обем от проекти в строеж и по-добре капитализираният банков сектор трябва да допринесат за по-бързото възстановяване на нагласите на инвеститорите“, коментира Ери Мицостергиу, директор на европейските изследвания в Savills.

Общият обем на инвестициите в бизнес имоти в Европа през първото тримесечие е достигнал 70,6 млрд. евро, което е с 25% над средното петгодишно равнище, като 61 на сто от активността се е дължала на трансграничен капитал, сочат данните на компанията. Въпреки скоростта на пандемията на континента Savills отбелязва, че на повечето европейски пазари има индикации, че инвеститорите остават активни, особено в луксозния сегмент, като е постигнат напредък по редица сделки с минимални отстъпки в цените.

„По отношение на цените очакваме известно забавяне, тъй като пазарът не отговоря на наемите и капиталовите стойности преди COVID-19. Въпреки това не очакваме доходността от имоти на централни локации да претърпи същите корекции като след световната финансова криза, тъй като изискванията за възвръщаемост над безрисковата доходност остават задоволителни“, казва Мицостергиу.

Savills очаква силно ликвидни пазари като Лондон, Париж, Берлин и големите германски градове, както и пазари с добри перспективи за ръст на наемите в дългосрочен план като Стокхолм, Амстердам и Мадрид да продължат да привличат интереса на инвеститорите. Обемите обаче ще бъдат ограничени от липсата на добри възможности за централни локации и недостатъчния брой продавачи.

Логистичният сектор в Европа вече показва признаци на устойчивост на някои сътресения на пазара, тъй като нарасналата икономическа дейност по време на блокадата засилва търсенето на складови площи от онлайн търговци. Апетитът към дългосрочен сигурен доход също увеличава доверието на инвеститорите, а значителният обем от неинвестиран капитал трябва да подкрепи пазарната дейност и да защити ръста на цените.

Търговията на дребно с хранителни стоки също се е възползвала от блокадата благодарениe на увеличените наличности и намаляването на храненето навън, а супермаркетите са засилили позицията си на сигурни и стабилни активи.

Последна актуализация: 15:39 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още