IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Омбудсманът: Приоритет е битката с монополите

Ще се стремя да приближавам институциите до хората, каза Диана Ковачева

12:00 | 22.05.20 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Новоизбраният обществен защитник Диана Ковачева определи като свой приоритет битката с монополите.

Вчера Народното събрание избра единодушно Диана Ковачева за национален омбудсман и така тя започва пълен свой мандат, след като наследи на поста Мая Манолова. „Такова безпрецедентно доверие се случва рядко и задължава, но показва значението на омбудсмана и е ясен знак за хората“, заяви Ковачева пред bTV.

„Ще се стремя да съм близо до хората и да приближавам институциите до тях“, заяви омбудсманът.

През изминалите девет месеца на поста тя е набелязала големите проблеми за хората и своите приоритети като техен защитник.

Големите страхове на хората са потребителски, те са притеснени, че няма да могат да плащат сметките и задълженията си. Тези страхове са се засилили с кризата около коронавируса, посочи Ковачева. 

Като пример за своите действия тя даде случаят с опита на топлофикациите да увеличат цените на парното и сметките за март, на което се е противопоставила и КЕВР се е произнесла в полза на потребителите. Хората трябва да почувстват намалението на цените на газа по сметките си за парно и то трябва да бъде отразено ясно, посочи Ковачева.

Друг голям проблем в българското общество са „вечните длъжници“, от които няма какво вече да вземеш, но продължават да бъдат преследвани до края на живота им. На тези хора трябва да се даде втори шанс, но това трябва да стане чрез закон, който да бъде приет от парламента. В тази посока вече е направен проект от предишния омбудсман, отбеляза Ковачева, която допълни, че колекторските фирми и компаниите за бързите кредити са спазили нейната препоръка „за това, че ще имат обща политика, с която да информират хората и ще се задължат да имат индивидуален подход към тях“.

Диана Ковачева заяви, че трябва да продължи и реформата в съдебната система, за което дава сигнал и ЕС, като според нея трябва да се акцентира върху електронното правосъдие. Така то ще бъде по-достъпно до хората, а и в ситуации като тази с епидемията с коронавируса няма да спират да работят съдилищата.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:29 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 3 години
омбудсмана е като вице президента... абсолютно ненужна длъжност за нашата държава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още