IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания отчете рекорден бюджетен дефицит през април

Безпрецедентен е и спадът в търговията на дребно в страната за същия период

11:54 | 22.05.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Simon Dawson/Bloomberg</p>

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Великобритания отчете рекорден бюджетен дефицит през април, след като правителството въведе безпрецедентен пакет от стимули, за да предотврати срива на икономиката, засегната от коронавируса.

Дефицитът на страната възлиза на 62,1 милиарда паунда (76 милиарда долара) - най-много от началото на статистиката през 1993 г., информира Bloomberg, позовавайки се на съобщение от Службата за национална статистика. Цифрата е равна на недостига през цялата предходна фискална година и е близо три пъти по-голяма от предходния пик. В отделен доклад от статистическата служба оповестиха, че продажбите на дребно са спаднали с най-много от 1988 г. насам. в в

Сумата отразяват цената на интервенциите, обявени от министъра на финансите Риши Сунак, включително изплащането на заплатите на 8 милиона служители, пуснати в отпуск, ръста в молбите за социално подпомагане и удара върху данъчните приходи от свиващата се икономика.

Разходите на централното държавно управление са нараснали с 57% на месечна база, докато приходите към хазната са спаднали с 27%. Нетният дълг, включващ програмите на Централната банка на Великобритания и Северна Ирландия, се е повишил до почти 98% от брутния вътрешен продукт на страната, отбелязвайки най-високото си ниво от 1963 г. насам.

От друга страна обемът на продажбите на дребно е спаднал с 18,1% на месечна база през април. На годишна база показателят се е понижил с 22,6%.

Междувременно Великобритания също обяви, че банките трябва да удължат ипотечните ваканции с още три месеца, като част от мерките си за подпомагане на домакинства в цялата страна.

Преките правителствени мерки вече струват повече от 100 милиарда паунда, обявиха от регулаторната Служба за бюджетна отговорност, която сега очаква бюджетен дефицит от над 300 милиарда паунда или 15% от брутния вътрешен продукт през тази фискална година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
be_google
преди 3 години
не знам докога ще ви пиша такива стойностни и откровенни коментари.....във форума имам БАН от оня женчо от 2009та)!!! Графа, Форексмаястъра, Мечето, Схемата, Гигов, жените, ги няма ......и дори Греъма пише веднъж седмично. Пълно с костовисти, при това от най-глупавите и най-бедните и злобните....не разбирам кък в е проблема да ме баннете и под статитите да не пиша?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
be_google
преди 3 години
това някаква нова дума за дефолт ли е?Консерваторите така наплъниха гащите , че сега ще допрат до конфискация на офшорните пари.....справедливостта почука на вратата им защото от години се занивамат не с реалната икономика, а с офшорни даравери, политически дивотии като НАТО и манипулации срещу Русия, намеса във всичко в ЕК и ЕС...просто им дойде Видовден!!!! САЩ също са мегафалирала империя на злото!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още