IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на жилища във Великобритания са намалели наполовина през април

Цените на жилищните имоти в страната ще намалеят с 12%, очаква застрахователна компания

13:20 | 22.05.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Продажбите на жилища във Великобритания са се сринали през април, след като правителството на практика затвори пазара, за да помогне за забавянето на коронавирусната пандемия, предава Bloomberg.

Броят на сделките с жилищни имоти е намалял с 53,4% спрямо април миналата година, сочат неокончателни данни, публикувани от британската данъчна служба. Миналия месец са регистрирани около 46,440 продажби на жилища.

Блокадата на правителството заради вируса е затруднила сделките с имоти, а ограниченията за движението на хората и на събиранията са принудили брокерите и потенциалните купувачи да прибегнат до виртуални огледи на имоти. Мерките са замразили продажби на жилища на стойност 82 млрд. паунда (100 млрд. долара), съобщи имотният портал Zoopla в края на април.

Ходът беше необичайна стъпка на правителството на Консервативната партия на премиера Борис Джонсън, което залага много на запазването на високите нива на жилищна собственост. Ограниченията бяха смекчени миналата седмица, когато брокерите получиха разрешение отново да показват имоти, а компаниите – да възобновят работа. За съживяването на жилищния пазар обаче може да е необходимо време, тъй като Великобритания се насочва към дълбока рецесия.

Сделките с нежилищни имоти са намалели до 5930 през април, спад с 45% спрямо същия период на миналата година, сочат данни на Английската данъчна служба. Данните може да бъдат ревизирани, тъй като повече продажби са на етап на осъществяване.

В същото време една от най-големите британски компании за управление на недвижими имоти прогнозира мрачни времена за жилищния пазар, предава Bloomberg.

Застрахователният гигант Aviva очаква цените на жилищата да спаднат с 12%, а тези на бизнес имотите – с 15%, заради въздействието на пандемията, сочи отчетът на компанията. В дългосрочен план обаче тя предвижда, че цените на жилищата ще нараснат.

Коронавирусът застрашава цените на имотите, тъй като компаниите са принудени да затворят врати, за да ограничат разпространението на заразата, а безработицата расте. Събраните наеми от собствениците във Великобритания са се свили значително през март и вероятно ще намалеят още, след като правителството ограничи възможностите на собствениците да гонят принудително наематели.

Към септември миналата година платформата за реални активи на Aviva, която включва инвестиции в недвижими имоти и инфраструктура, е управлявала 45 млрд. паунда (55 млрд. долара).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:07 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още