IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще стигне ли целевата помощ до малките фирми?

Може би 60-70% от средствата за суровини и заплати ще отидат в държавата, прогнозира експерт

16:23 | 22.05.20 г.
Ще стигне ли целевата помощ до малките фирми?

Част от предвидените 173 млн. лв. от  Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" за подпомагане на българските микро- и малки предприятия в контекса на коронакризата все още не са дадени, но предстои да бъдат разпределени за подобряване ликвидността на предприятията. Не се знае какъв ще бъде ефектът от тези средства, но вероятно няма да има такъв.

Това мнение изрази в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Ивайло Здравков, председател на Българската асоциация на бенефициентите по европейски програми (БАБЕП).

Той припомни, че фирмите получават финансиране от 3 до 10 хил. лв. Тези компании обаче, подчерта експертът, трябва да са платили своите данъци, въпреки че има удължаване на това плащане. Това е допълнителен разход, за да кандидатстват по програмата, посочи Здравков.

По думите му интересът е голям, когато се раздават средства по този начин, защото те са целеви - за суровини, заплати.

"Те няма как да бъдат изразходени за друго. Може би 60-70% от тях обаче ще отидат в държавата", смята председателят на БАБЕП.

Здравков отбеляза, че в първите 10 минути от отварянето на процедурата е имало около 37 хил. души в системата, а към днешна дата подадените проекти са над 20 хил.

Ивайло Здравков каза, че е възникнал дебат относно критерия за определяне на това кои фирми имат потенциал да бъдат подпомогнати и съобразно това кога е настъпило затруднението за съответната фирма - преди или след пандемията.

Експертът обясни, че се очаква и друга аналогична помощ, като тя вероятно ще бъде за отделни сектори. Компаниите обаче имат различни нужди от целите, които се обявяват в програмите, подчерта той.

Здравков се застъпи за идеята компаниите да внедрят дигитални технологии в бизнеса си предвид важността им в бъдеще.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" вижте тук.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още