IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възстановяването на Европа е застрашено от уплашените да кредитират банки

Гарантираните от държавите банкови заеми трябваше да стигнат бързо до нуждаещите се компании, но до момента напредъкът е бавен

15:30 | 28.05.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

В края на март Анджелика Донати, предприемач в областта на инфраструктурата и недвижимите имоти, започнала да звъни на местни банки за заем, за да подкрепи бизнеса си, след като той бил затворен по време на борбата на Рим за овладяване на коронавируса, пише Wall Street Journal.

Донати очаквала заемът да дойде бързо въз основа на гарантиран от правителството план. Тази защита теоретично намалява риска за банките и ускорява процеса по одобрение. От шест банки, които попитала, две спрели да приемат обажданията й. Тя продължава разговори с другите за това какви документи й трябват. Донати била уведомена, че процесът може да отнеме два месеца от датата на заявлението.

„Мислех, че гарантираните от държавата заеми са добър ход. Само да ги бяхме получили“, казва тя.

Подкрепата за компании със заеми е в основата на стратегията на Европа за борба с последиците от коронавируса. Европейската централна банка предлага на банките ултра евтини пари за трилиони евро. Правителствата подслаждат още повече сделката, като гарантират повечето заеми, които се превръщат в лоши.

Но нарастван данните, че усилията буксуват. Когато действително се стигне до отпускане на заеми, банки в Италия обработват и одобряват молби за около 14 млрд. евро (14,3 млрд. долара). Това е доста под 300-те милиарда евро, които правителството осигурява. Европейските компании са особено зависими от банковото кредитиране за разлика от тези в САЩ, където се разчита много повече на капиталовите пазари.

За банките проблемът е прост – независимо колко пари им дават правителствата, има граница на риска, който могат да поемат.

Проблемът е най-очевиден в Южна Европа, където крехкият банков сектор още опитва да се отърве от огромни портфейли с лоши кредити от кризата през миналото десетилетие. Корпоративната задлъжнялост в региона също е висока.

В САЩ програма за кредитиране на малкия бизнес на стойност 660 млрд. долара също се натъква на серия от проблеми, включително оплаквания, че банките кредитират само съществуващи клиенти. Но американските банки са по-силни и като цяло освободени от проблемни кредити от миналото.

Необслужваните кредити в момента съставляват около 7% от общите заеми в Италия, почти 10% в Португалия и 3% в Испания спрямо около 1% в Германия. Очаква се те да нараснат още повече.

Европейската комисия счита, че икономиките на Италия, Испания и Португалия ще се свият значително през тази година. Това прави печалбите още по-малко постижими, а кредитирането – по-рисково.

„Точно сега банките са най-заинтересовани да предоставят ликвидни средства на компаниите“, казва Джовани Сабатини, генерален директор на банковото лоби ABI в Италия. Но „ако трябва да използвам ресурси за някой, който така или иначе няма да оцелее, може би е по-добре да не го правя“, допълва той.

Последна актуализация: 15:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
крас
преди 3 години
Браво на Урсула фон дер Лайен. Не знам кой и вкара в главата идеята за този "СПАСИТЕЛЕН ЗАЕМ" с който държавите ще наемат средства гарантирани с ДЪРЖАВНИ АКТИВИ превръщайки се с тях в част от един ЗАЕМЕН СЪЮЗ от който няма излизане. ДОБРЕ ДОШЛИ В НОВИЯТ ЕВРОПЕЙСКИ ЗАТВОР, КОЙТО НИ ПОДГОТВЯ ЕКИПА НА ЛАЙЕН , ЦЕЛТА НА КОЙТО Е ДА НЕ СЕ ПОВТОРИ СЛУЧИЛОТО СЕ С АНГЛИЯ. Милиардите които сега се дават ще бъдат обезпечавани с държавни активи , и плащани от поколенията след 2028 година с разни ЕКО ДАНЪЦИ!!КАПАНА Е ЗАЛОЖЕН В СИРЕНЦЕТО КОЕТО ПРЕДСТАВЛЯВА ЗАЛОГА НА ДЪРЖАВНИ АКТИВИ И НА ЦЕЛИ ДЪРЖАВИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 3 години
демек . и до преди два месеца бяха смели с лихви покрай нулата, сега са уплашени пак с такива лихви, хахахах ... и целия тоя извод го направихте от личната драма на една жабарка.... вервам ви!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още