IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ обвиниха Китай, че блокира американските авиокомпании

Американското транспортно министерство описва ситуацията като „критична“ и изисква от четирите китайски превозвачи графици за техните полети до САЩ

14:57 | 23.05.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Daniel Acker/Bloomberg</em></p>

Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

Вашингтон обвини Пекин, че блокира опитите на американските авиолинии да възобновят обслужването си в Китай и нареди на четири китайски въздушни превозвачи да споделят разписанията на полетите си с правителството на САЩ, съобщава Ройтерс.

Администрацията на президента Доналд Тръмп спря да налага ограничения на китайските въздушни превозвачи, но заяви, че преговорите с Китай не са успели да стигнат до споразумение.

Американското министерство по транспорта, което се опитва да убеди Китай да разреши възобновяването на дейността на американските авиокомпании на своя територия, по-рано тази седмица отложи за кратко няколко китайски чартърни полета заради неспазване на мерките за предупреждение. 

В заповед, публикувана на уебсайта на правителството на САЩ и видяна от Ройтерс, министерството отбеляза, че Delta Air Lines и United Airlines искат да възобновят полетите до Китай през юни.

В заповедта се казва, че Air China, China Eastern Airlines Corp, China Southern Airlines Co, Hainan Airlines Holding Co и техните дъщерни дружества трябва да представят своите графици и други подробности за полетите до 27 май. Министерството на транспорта на САЩ предупреждава, че може да счете китайските компании като заплаха за обществения интерес.

United Airlines отказват коментар. Останалите американски и китайски превозвачи, Администрацията за гражданска авиация на Китай (CAAC) и китайското външно министерство за момента не отговарят на исканията за коментар.

От транспортното министерство на САЩ заявиха, че „протестират срещу ситуацията пред китайските власти, като многократно са възразили срещу неспособността на Китай да позволи на американските превозвачи да упражняват изцяло своите права и на отказа на американските превозвачи да се конкурират на справедлива и равна база с китайците превозвачи“, определяйки ситуацията като „критична “.

На 31 януари правителството на САЩ забрани влизането на неамерикански граждани които са били в Китай през последните 14 дни, но не наложиха никакви ограничения върху полетите до и от Китай. Основните американски превозвачи решиха доброволно да спрат всички пътнически полети до Китай през февруари.

Delta и United за момента извършват товарни полети до Китай. Delta поиска одобрение за ежедневни пътнически полети до Шанхай от Детройт и Сиатъл, докато United настояват за редовни полети до Шанхай от Сан Франциско и Нюарк, както и между Сан Франциско и Пекин.

Броят на седмичните редовни комбинирани полети, осъществявани между двете страни от американски и китайски превозвачи, се понижи от 325 през януари до едва 20, които се извършват единствено от четирите китайски превозвачи към средата на февруари, преди да се увеличат до 34 в средата на март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 1
0pk
преди 3 години
Начи те блокират всичко и навсякъде, а после се оплакват от ответни действия. Ей тва е наглост братче! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
dakl
преди 3 години
Както в приказката , каквото повикало , такова се обадило....!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още