IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската икономика записа най-голям спад от финансовата криза насам

БВП на страната се понижава с 2,2% през първото тримесечие - в унисон с първо четене на данните

11:46 | 25.05.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германската икономика се свива с 2,2% през първото тримесечие на годината – в съответствие със стойностите на първо четене. Брутният вътрешен продукт на най-голямата европейска икономика записа понижение от 0,1% през последните три месеца на 2019 г., с което официално отговаря на условията за рецесия – две поредни тримесечия на спад.

Понижението от началото на тази година е най-голямото от първото тримесечие на 2009 г. и второто по големина в историята на страната след нейното обединение, показват данни, цитирани от tradingeconomics.com.

Усилията за ограничаване на разпространението на коронавируса принудиха много бизнеси да прекратят работа, а хората да остана у дома си.

Потреблението на домакинствата се е понижило с 3,2% през периода януари-март, а фиксираните инвестиции в машинно оборудване с 6,9%. Инвестициите в други продукти се понижават с 0,3%.

Нетната търговия също има отрицателен принос: износът е намалял с 3,1% спрямо понижение от 0,6% през предходното тримесечие. Вносът спада с 1,6% при увеличение от 0,1% предходното тримесечие.

На годишна основа икономиката се свива с календарно коригираните 2,3%, след като записа ръст от 0,4% през предходното тримесечие. На некоригирана основа спадът е с 1,9% след ръст от 0,2% в периода октомври-декември.

Икономиката записва най-голямото си понижение от над десетилетие през изминалото тримесечие, като повечето мерки в помощ на икономиката влязоха в пълна сила само седмица преди края на отчетения период, припомня Bloomberg.

Германското правителство мобилизира над 1 трлн. евро в подкрепа на домакинствата и компаниите, изготвяйки план за допълнителни инструменти в помощ на възстановяването.

Според Германската централна банка се вижда светлина в края на тунела – това тримесечие би трябвало да отбележи края на негативната тенденция с разхлабването на блокадата в страната. Въпреки това предупрежденията са, че несигурността за прогнозите остава голяма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:27 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
PanoG
преди 3 години
Немската икономика се е сринала, но не и бг пазара на коптори :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още