IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Настроението на германския бизнес се възстановява през май

Индексът на бизнес климата е нараснал до 79,5 пункта от абсолютното си дъно през април

14:57 | 25.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Photographer: Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Photographer: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Настроенията на германския бизнес бележат възстановяване през май спрямо най-драматичното си понижение в историята, записано миналия месец, показват публикувани в понеделник данни на института Ifo. Умереният оптимизъм е факт, след като икономическата активност постепенно започна да се нормализира с отпадането на блокадата в страната.

Според проучването на Ifo индексът на бизнес климата е нараснал до 79,5 пункта от ревизираните в посока надолу 74,2 пункта през април. Очакванията на икономисти, допитани от Ройтерс, бяха за 78,3 пункта.

„Настроението в германските компании се възстанови слд катастрофалния предходен месец“, посочва президента на института Клеменс Фюст. Очакванията за идните месеци се подобриха значително“, допълва той.

Мерките за социално изолиране, въведени в Германия от средата на март, доведоха най-голямата икономика в Европа до рецесия през първото тримесечие, когато записа най-голям спад на икономическата активност от 2009 г. насам.

Според икономисти възстановяването на страната до предкоронавирусните й нива ще стане факт най-рано през следващата година.

„Съживяването на икономическата активност и връщането на оптимизма са очаквани с радост, но със сигурност не са причина за самодоволство или дори високомерие“, посочва икономистът на ING Карстин Бржески. „Дори и при по-умерен сценарий с по-постепенно вдигане на мерките и без втора вълна на вируса германската икономика е малко вероятно да се върне към предкризисните си нива преди 2022 г.“, посочи той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:36 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още