IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

VW ще плаща обезщетения на засегнати от „Дизелгейт“ клиенти и в Германия

Най-висшият германски съд за граждански дела постанови в понеделник, че клиентите, които са купили превозни средства имат право да получат обезщетения

15:40 | 25.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Германски федерален съд постанови, че Volkswagen трябва да плати компенсации на клиентите си, които са закупили автомобили с манипулирани дизелови двигатели – удар за производителя, който продължава да търпи последствията от скандала с въглеродните емисии.

Най-висшият германски съд за граждански дела постанови в понеделник, че клиентите, които са купили такива превозни средства имат право да получат обезщетения, съобщи Ройтерс.

Решението, което ще позволи на собствениците да върнат използваните си коли и да получат частично възстановяване на парите си, ще послужи като модел за около 60 000 заведени дела, които все очакват решения на по-ниски инстанции.

Скандалът, известен като „Дизелгейт“, коства на Volkswagen досега над 30 млрд. евро под формата на обезщетения и регулаторни глоби, голяма част от които наложени в САЩ. Вашингтон забрани движението на компрометираните автомобили от пътищата, след като схемата бе разкрита.

Европейските власти обаче не стигнаха дотам да спрат движението на колите, което позволи на Volkswagen да оспори исковете за компенсации от потребители.

Вместо това европейските власти принудиха Volkswagen да подобри софтуера си за контрол на двигателите и наложи глоба на производителя за измама и административни пропуски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още