IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Манфред Вебер: И България ще ползва средства от Фонда за възстановяване

ЕП няма да блокира приемането на 7-годишния бюджет на ЕС, твърди председателят на групата на Европейската народна партия

10:16 | 26.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

България е сред страните, които ще могат да се възползват от Фонда за възстановяване след пандемията от COVID-19 въпреки ниския брой на заразените. Това заяви в интервю за БНР председателят на групата на Европейската народна партия в Европейския парламент Манфред Вебер.

На въпрос за критериите, по които ще се определя кои са най-засегнатите държави, Вебер уточнява, че първата идея е за хората, които са заразени. „И това трябва да се взема предвид, тъй като в Северна Италия има региони, които бяха много сериозно поразени и тук трябва особен приоритет. Но последствията са далеч по-широки в икономически аспект. България, например, много добре управлява кризата и цифрите показват, че там заразените са най-малко в сравнение с другите държави. Това обаче не означава, че тя няма да има достъп до тези средства. Тя също е засегната икономически от тази криза и затова трябва да се възползва от този нов фонд“, посочи председателят на групата на ЕНП. 

Очаква се председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да представи утре пред Европейския парламент Фонда, който е част от плана за възстановяване след пандемията, уточнява Националното радио.

„Целият Европейски съюз е изправен пред огромна икономическа криза след пандемията с коронавируса. И повече от когато и да било преди това, Европа може да даде положителен отговор, само ако приложи на практика солидарността и ако опазим заедно нашата сила. Затова ние, като членове на Европейския парламент и на групата на Европейската народна партия изцяло подкрепяме идеята за създаването на фонд за възстановяване, както и да се инвестира в европейската икономика. Това е и основното послание тези дни. Богатите страни като Австрия, Финландия, Нидерландия, Германия трябва да разберат, че е в техен интерес да поддържат единна и силна Европа. За мен има два основни аргумента, за да се инвестира в този фонд за възстановяване”, каза още Вебер.

По думите му вето върху 7-годишния бюджет няма да се налага, както заплаши по-рано ЕП, ако не бъде постигнат компромис с ЕК.

„Като се имат предвид тези средства, хората в цяла Европа очакват от парламента да взема решенията за тяхното изразходване - в каква посока ще вървят те, към коя страна, кои сектори от икономиката. За София е пределно ясно, че решенията за бюджета се вземат от Столичния общински съвет. Националният бюджет пък се решава в националния парламент. За европейските пари пък решението трябва да се вземе в Европейския парламент. Този основен принцип е ключов за нас и ние получихме гаранции от Урсула фон дер Лайен, че тя ще предложи такава архитектура на новия фонд. Затова съм много оптимистично настроен, че той ще се осъществи“, уточни председателят на групата на ЕНП.

Вебер подчерта, че партията подкрепя деята  за обвързването на върховенството на закона с достъпа до този фонд. „Това важи и за независимостта на съдебната система. В България Бойко Борисов и правителството полагат много усилия, за да осигурят държава без корупция. И това трябва да стане и в много други страни. Например, в Чехия, има доста въпроси около премиера Бабиш -  как се харчат парите на европейския данъкоплатец“, уточни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:03 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още