IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как помага на учениците медийната грамотност да станат активни граждани?

Правим обучения и за родителите, тъй като е важно да има приемственост, посочи Кристина Христова, председател на Коалиция за медийна грамотност

21:12 | 26.05.20 г. 3
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Уменията по медийна грамотност в образователния процес подготвят по-добре адаптирани и участващи в обществото граждани. Те са необходими за пълноценното включването на децата в гражданското общество в бъдеще. Това каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването "Бизнес старт", Кристина Христова, председател на Коалиция за медийна грамотност.

"Медийната грамотност е широк спектър от умения, който включва критичен анализ на информация и умението за етично и безопасно общуване в онлайн среда, както и за създаване на съдържание", посочи тя.

Кристина Христова обясни, че ключово умение за учениците е да разпознават кои източници на информация са достоверни и кои не.

"В България има много слабо развита информационна грамотност. През последните няколко месеца широкото разпространение на конспиративните теории показват колко бедна е медийната грамотност в българското общество", коментира експертът.

Христова разказа, че от Коалицията правят обучения по медийна грамотност правят обучения и за родителите, тъй като е важно те да участват в този процес с децата си и да има приемственост.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на "Бизнес старт" вижте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
"В България има много слабо развита информационна грамотност. През последните няколко месеца широкото разпространение на конспиративните теории показват колко бедна е медийната грамотност в българското общество", коментира експертът.Министерство на истината си нямаме , затуй залита народът ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 3
фиг.1
преди 3 години
Обратното е, Терзиев. На медийната грамотност някои хора й викате пропаганда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
terziеv
преди 3 години
На пропагандата вече му се викало "медийна грамотност". Ти да видиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още