IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономист: „Държавна петролна компания“ може да коства на страната 500 млн. лв

В България има най-много бензиностанции на 1 млн. души от целия ЕС

11:34 | 26.05.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Създаването на „Държавна петролна компания“ ще струва на страната около 500 млн. лв., заяви в ефира на bTV икономистът Мартин Димитров. Според него обособяването на подобно държавно предприятие на българския пазар на дребно на горива е грешка. 

Той посочи, че в България има най-голям брой бензиностанции на 1 млн. души в рамките на Европейския съюз (ЕС). Димитров даде за пример Франция и Германия, където на 1 млн. души има 200 бензиностанции, докато у нас този брой достига 420.

„Проблемът е в достъпа до данъчните складове, не в броя на бензиностанциите“, изтъкна икономистът.

Според него е необходимо да се облекчи самата процедура по създаване на нов акцизен склад, като обществените доставчици трябва да бъдат ангажирани да публикуват в края на всеки месец свободните количества, за да е ясно къде и как може да бъде направен истинският достъп.

Димитров определи като „наистина добра тенденция“ използването на държавните складове.

„Тя обаче не е достатъчна, тъй като в законопроекта за изграждане на „Държавна петролна компания“ пише, че ако сте бизнесмен или искате достъп до данъчен склад и той ви бъде отказан, това, което трябва да направите, е да отидете в Агенция „Митници“ и да се оплачете. По този начин агенцията се превръща в ново полицейско звено“, изтъкна икономистът.

По неговите думи, ако една система не работи автоматично, без да се налага участието на полицейско звено, тя няма как да бъде ефективна.

Димитров подчерта, че държавата не бива да участва в пазара на горива, а да го регулира.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:00 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още