IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЦИК изготви пътна карта за дистанционно електронно гласуване

След анализ на резултатите Комисията ще даде препоръки към законодателя дали то да бъде въведено в изборите

11:46 | 26.05.20 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Централната избирателна комисия (ЦИК) вече е готова с пътна карта за дистанционно електронно гласуване. Тя е за период от 2020 до 2023 г. и в нея са разписани основните стъпки, които ЦИК ще предприеме. Това каза по БНР говорителят на Комисията Александър Андреев.

“В пътната карта са разписани основните стъпки, които ЦИК ще следва да предприеме, за да може осъществи експерименталното дистанционно електронно гласуване“, каза той.

Експерименталното дистанционно електронно гласуване трябва да бъде проведено в три избора, включително и в частични избори. 

“Въз основа на тези избори и резултатите от тях ЦИК ще следва да изработи анализ, с който да установи какви са предизвикателствата пред електронното дистанционно гласуване и да прецени законодателят дали то да бъде въведено в изборите“, каза Андреев.

Първоначалният етап е изработването и одобряването на техническото задание в партньорство с Държавната агенция за електронно управление.

Пътната карта обхваща период от 2020 до 2023 г.

"Това, което очакваме да бъде на първо място, е да бъде изградена системата, за да могат да бъдат проведени експерименталните гласувания в рамките на предстоящите следващи избори и по този начин да се установят резултатите от това експериментално дистанционно електронно гласуване", посочи той.

В края на пътната карта очакваме да имаме един положителен резултат, който да анализираме и на основата на него да направим и евентуални препоръки към законодателя, каза Александър Андреев.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още