IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Gucci иска забавяне на модата: 2 колекции годишно са достатъчни

Темпото на т. нар. fast fashion е неморално, твърдят все повече модни дизайнери

12:17 | 26.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Креативният директор на италианската марка Gucci Алесандро Микеле. <em>Снимка: EPA/MATTEO BAZZI</em></p>

Креативният директор на италианската марка Gucci Алесандро Микеле. Снимка: EPA/MATTEO BAZZI

Gucci възнамерява да претрансформира календара на модната индустрия за четири големи събития годишно. Креативният директор Алесандро Микеле настоява за два сезона - през пролетта и есента, за представянето на съвместните големи колекции за жени и мъже.

„Две срещи годишно са повече от достатъчни, за да се даде време за развиване на творческата мисъл и да се даде повече време на тази система", каза той по време на видеоконференция късно в понеделник, цитиран от AP.

С това Микеле разширява идеята си, която беше очертал в Instagram през уикенда. Конкурентът за луксозна мода Saint Laurent вече направи подобни коментари през април.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

*DIARIO*

Публикация, споделена от Alessandro Michele (@alessandro_michele) на

Пандемията от коронавируса позволи на индустрията да направи пауза и да преосмисли темпото на модата. Досега големите модни ревюта за жени и мъже винаги бяха предшествани от предсезонни колекции.

Микеле поясни, че се надява, че в рамките на модната система, в сътрудничество с други дизайнери, ще бъде взето решение за нов календар и нов ритъм. Засега не е ясно обаче дали и кога може да се осъществят промените, към които се стреми той. Септември би било твърде рано, пояснява италианецът.

Saint Laurent обяви по-рано, че няма да участва в нито едно от планираните до момента за годината събития. Френската марка не направи ясно заявление за намеренията си, но обяви: „Осъзнавайки текущите обстоятелства и вълните от радикална промяна, Saint Laurent реши да поеме контрола над скоростта си и да промени своя график на събития“.

Подобно изказване дойде и от модния дизайнер Джорджо Армани. В писмо, което той изпрати до специализираната медия Women's Wear Daily през април, той заяви, че би било „неморално“, ако луксозната мода поеме по темпа на бързата мода и „забрави, че луксът има нужда от време, за да бъде постигнат и ценен“.

„Няма смисъл, ако едно от саката или един от костюмите ми живее в магазина три седмици, преди да остарее, заменено с нови стоки, които не са твърде различни“, казва той.

От своя страна браншовите асоциации British Fashion Council и Council of Fashion Designers of America също насърчиха марките да забавят темпото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още