IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Екологични групи съдят Германия заради замърсяването на въздуха

Най-силната европейска икономика продължава да надвишава допустимите нива на замърсяване с вредни емисии, изтъкват от ClientEarth

16:15 | 26.05.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Chrisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chrisztian Bocsi/Bloomberg

Екоактивисти заведоха дело срещу германското правителство заради неспособността му да се справи с ограничаването на количествата парникови газове във въздуха, съобщава Bloomberg.

Адвокати от ClientEarth и групата за финансово подпомагане на екологични инициативи Deutsche Umwelthilfe заявиха, че правителствените политики в областта на околната среда ще пропуснат целите за ограничаване на замърсителите към 2030 г., излагайки на риск живота на хората. Искът е заведен в съд в Берлин. 

През 2016 г. Европейската комисия (ЕК) актуализира директивите за националните допустими нива за емисиите, за да постави под контрол замърсяването на въздуха и да намали преждевременната смърт заради мръсния въздух с повече от 50%. Германското правителство е на път да пропусне тези цели за четири от петте местни компании-замърсители до началото на следващото десетилетие, смятат ClientEarth и Deutsche Umwelthilfe.

Замърсяването на въздуха убива повече от 400 000 европейци всяка година и около 60 000 германци, според Европейската агенция по околна среда. „Това са огромни стойности“, коментира Уго Тадей, адвокат от ClientEarth. „Нарушенията в Германия са изключително сериозни“, допълва той.

Целите включват замърсители като амоняк, серен диоксид, азотни оксиди, прахови частици и летливи органични съединения. По абсолютни стойности Германия се нарежда сред най-големите замърсители в Европа по отношение всички изброени емисии, с изключение на фините прахови частици.

европа европа

"Германия е на път да изпълни задълженията за намаляване на емисиите", заяви говорител на германското министерство на околната среда. Според Тадай обаче правителството планира да постигне тези задължения, като разчита на „неясни, необвързващи мерки и без определен срок за изпълнение“.

Deutsche Umwelthilfe предяви иск в Германия, за да накара провинциите да възприемат ограниченията относно замърсяването на въздуха от Европейския съюз (ЕС), които биват надвишавани години наред в най-силната европейска икономика.

Върховният регулаторен съд в страната подкрепи възможната забрана на дизеловите автомобили в градските центрове за подобряване на качеството на въздуха през 2018 г. От решението възникнаха нови правила за шофирането на дизелови автомобили в Мюнхен, Берлин и Франкфурт.

Тадей изтъква, че замърсяването, генерирано в Германия, не се задържа в страната, а може да премине и в други страни, като се разпространи из целия континент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
serafima
преди 3 години
А какво да кажем ние с гайдите от България? Въпросът ми е към правителството и Фандъкова, които/която НЕ СПОМЕНАВА(Т) темата замърсен въздух и влиянието му върху здравето на софианци?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още