IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Транзитът на руски газ през Полша спря окончателно

"Газпром" е изключил помпата на газопровода "Ямал", за да балансира износа си заради излишъка на газ на световния пазар, посочват от Fitch Natural Resources

16:49 | 26.05.20 г. 22
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg

Транзитът на руски природен газ по газопровода „Ямал-Европа“, който преминава през територията на Полша, е напълно спрян, съобщава Euractiv. Медията се позовава на информация на операторите на газопроводите дни след като изтече споразумението за транзит на газ между Москва и Варшава.

Руският газов гигант "Газпром" за момента отказва коментар. 

Сделката за пренос на газ между Русия и Полша, която датира от 90-те години на миналия век, изтече на 17 май, когато Варшава приведе своите енергийни регулации спрямо правилата на Европейския съюз (ЕС) и ограничи своята дългогодишна зависимост от руския енергиен ресурс.

Полският оператор Gaz-System съобщи, че след изтичането на транзитната сделка той започна да продава капацитет по тръбопровода „Ямал“ чрез търгове.

От компанията посочват, че резервираният капацитет за неделя е значително по-малък, отколкото за предишните периоди, както и че „няма нужда помпените станции да работят 24 часа на ден при толкова малко поръчки за транзитна услуга“.

газпром газпром

Според Gaz-System транзитът на газ през „Ямал“ от 9 млн. киловатчаса в неделя (24 май) е паднал до 460 хил. киловатчаса в понеделник и напълно е спрял сутринта на днешния ден. В същото време, според резултатите от търговете на 24-ти, 25-ти и 26 май, 4 млн. от наличните над 38 млн. киловатчаса са били вече резервирани, което е критично малко количество.

Данила Бочкарев, старши сътрудник в EastWest Institute, още през април прогнозира пред Euractiv, че без подкрепата на Брюксел рискът от прекъсване на доставките по газопровода “Ямал“ е реален.

Според Дмитрий Маринченко, старши директор на групата Fitch Natural Resources and Commodities Gruop, "Газпром" е спрял помпата на "Ямал" в опит да балансира собствения си износ заради свръхпредлагането на световния пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

22
rate up comment 5 rate down comment 4
khao
преди 3 години
В един момент Германия и сие ще им се МОЛЯТ за газ---ама нали това щеше да стане след като долара се капишне, така че време бол!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 8 rate down comment 1
Sokratus
преди 3 години
Не!!Турски поток спря, а става само с руска газ! Осветена от поп служител в КГБ! Хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 4 rate down comment 5
vzhekoff
преди 3 години
Явно и ти си се лекувал с газ :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 7 rate down comment 4
Sokratus
преди 3 години
Както винаги пускаш фалшиви новини, а истината е:ГъзПром врътна кранчето на Ямал, защото във великата държава лекуват болните от Ковид-19 с инхалации с газ! Така превръщат болестта в обикновенна пневмония и починалите вече не са в графата на Ковид-19! ХахахаЕй ще си умреш ***, за няколко рублей! Хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 6 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Спират, щот търсенето е малко в момента.Но за сметка на това предлагане бол.Терминали за втечнен газ-също.А банановите републики, които се издържат от продажба на нефт и газ, ще страдат. Енергия вече има и все повече ще има от всякакви възобновяеми източници, просто едни ще си останат с въглищата и петрола и ще си спомнят за хубавото старо време, когато точеха и се чешеха по тумбаците, а другите ще просперират.Така е в живота.Затова в едни богати на петрол и газ страни минималната заплата е 270 лева, а средната няма и хиляда. Ми те тия Македония вече не могат да стигнат по заплата и по покупателна способност, бе :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 5
vzhekoff
преди 3 години
Добре е, че пияното ефрейторче се разпознава. Не знам само как може да пише "от обща култура", като му липсва такава, а и не само обща...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 5
Императорът
преди 3 години
А: линкът забравих:https://***.investor.bg/aziia/336/a/rusiia-obmislia-izgrajdaneto-na-vtori-mashtaben-gazoprovod-s-kitai-304581/?utm_source=internal&utm_medium=article&utm_campaign=tag_box
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 8
Императорът
преди 3 години
И най-вече една новина от Инвесторът - която - необяснимо как Стоянчик, Зелков - и сие - не са я забелязали - това - което говоря от ного време - Мощта на Сибир 2 - и всичко, което казвах, а тука розавата клика ме изкарваше, че си измислям - газовата връзка от главните находища на Газпром към източната част на мрежата им - тоест към Китай - подписаният договор с китайците за доставка на газ за мин 400 МБ - и т.н. Газпром разбраха, че заради европейската политическа *** - първо пазарът е несигурен и дори непазарен, контрагентите играят кyрвачката, транзитните страни откровено саботират доставките политиците имат някакви енергийно безумни планове, икономиката зацикля - и пренасочват бизнеса си там, където икономиката расте, клиентите са сериозни и си държат на думата и на договорите, а политиците се грижат за националния интерес, а не за кефа на някакви озверели грантозависими екоталибани !!!И - затова - Газпром правят логичното. В един момент Германия и сие ще им се МОЛЯТ за газ - ама нищо - за тях LNG на двойна цена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 8 rate down comment 4
Императорът
преди 3 години
Първо - полските пияници обявиха, че ще спрат преносът на газ по този газопровод - от злоба, за да прецакат Русия - Газпром им отговори, като просто ги изпревари. Второ - проблемите с доставките през полша трябва да светне на германците като една ного голяма червена ламБа - и ПАК да си помислят дали да продължат да прецакват СП 2 и да остават газовите си доставки и оттам енергийната си сигурност в ръцете на изpоди и дегeнерати като укри и поляци - или да се погрижат за себе си (а и за нормалните държави около тях)... да не говорим за другите проблеми, които - както казах ного пъти - са основно за Германия. За намалените доставки - и за Турски поток - ами води се газова война - а и слузеста война. И то - в ситуация на силно намалено търсене - заради препълнени хранилища и складове и почти спряна икономика. Да - LNG откъснаха голям дял от доставките на Газпром - но на каква цена? Лятото още САЩ продаваха в Европа газ на загуба. Катарците сигурно също тоже. Е, докога ще издържат да продават на загуба? Колко шистови компании в САЩ вече фалираха? Засега само малки, но докога само малки? В Турция - Турски поток ще бъде почти неизползван точно дотогава, до когато Газпром предоговори условията и намали цената !!! Защото Газпром има възможност - при готови газови трасета - да намали цените - съперниците им нямат !!! Техните разходи по самото втечняване, при транспортът - са си константа. Накрая Газпром ще предложи такива цени, че тия с LNG просто ще трябва или да фалират, продавайки на огромни загуби, или да си потърсят други пазари. Отделно ТЕПЪРВА Газпром ще навлезе И на пазара на LNG - и със сиурните печалби от тръбния газ, ще отнесе конкуренцията и там. Така че и при тая война - ще стане както при истинските войни - руснаците не ги започват - а ги завършват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 3 години
Хихихихи, аз казах, че пиша от обща култура. Нямам намерение да се напрягам, за да доказвам че големите руски енергийни проекти са големи руски приказки. За всички това е видно. Особено трагична е ситуацията с любимия ти Турски поток. Построен а все едно че го няма "По его оценкам, цена на трубопроводный импорт из РФ в Турцию во втором квартале составит около 6,5 долл. за 1 млн британских тепловых единиц (BTU) по сравнению с 1,52 долл. за 1 млн BTU за спотовые поставки СПГ." Погледни как определят руснаците любимото ти отроче - многострадално : Существенно снизила Анкара и закупки газа у РФ, несмотря на завершение многострадального проекта Турецкий поток. Слабый спрос на трубопроводный газ будет сложно удержать и в будущем: цены на СПГ часто оказываются ниже стоимости трубопроводного газа, напоминают эксперты."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още