IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Транзитът на руски газ през Полша спря окончателно

"Газпром" е изключил помпата на газопровода "Ямал", за да балансира износа си заради излишъка на газ на световния пазар, посочват от Fitch Natural Resources

16:49 | 26.05.20 г. 22
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg

Транзитът на руски природен газ по газопровода „Ямал-Европа“, който преминава през територията на Полша, е напълно спрян, съобщава Euractiv. Медията се позовава на информация на операторите на газопроводите дни след като изтече споразумението за транзит на газ между Москва и Варшава.

Руският газов гигант "Газпром" за момента отказва коментар. 

Сделката за пренос на газ между Русия и Полша, която датира от 90-те години на миналия век, изтече на 17 май, когато Варшава приведе своите енергийни регулации спрямо правилата на Европейския съюз (ЕС) и ограничи своята дългогодишна зависимост от руския енергиен ресурс.

Полският оператор Gaz-System съобщи, че след изтичането на транзитната сделка той започна да продава капацитет по тръбопровода „Ямал“ чрез търгове.

От компанията посочват, че резервираният капацитет за неделя е значително по-малък, отколкото за предишните периоди, както и че „няма нужда помпените станции да работят 24 часа на ден при толкова малко поръчки за транзитна услуга“.

газпром газпром

Според Gaz-System транзитът на газ през „Ямал“ от 9 млн. киловатчаса в неделя (24 май) е паднал до 460 хил. киловатчаса в понеделник и напълно е спрял сутринта на днешния ден. В същото време, според резултатите от търговете на 24-ти, 25-ти и 26 май, 4 млн. от наличните над 38 млн. киловатчаса са били вече резервирани, което е критично малко количество.

Данила Бочкарев, старши сътрудник в EastWest Institute, още през април прогнозира пред Euractiv, че без подкрепата на Брюксел рискът от прекъсване на доставките по газопровода “Ямал“ е реален.

Според Дмитрий Маринченко, старши директор на групата Fitch Natural Resources and Commodities Gruop, "Газпром" е спрял помпата на "Ямал" в опит да балансира собствения си износ заради свръхпредлагането на световния пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

12
rate up comment 5 rate down comment 4
vzhekoff
преди 3 години
Пияното ефрейторче също пише неверни неща, то е обичайно за него Освобождаването на СП-1 е за 20 години, но не от датата на построяване, а от датата на влизане на немския закон в сила, т.е. от 12 декември 2019 по данни на регулатора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 3
vzhekoff
преди 3 години
Той и Бочо-редакторът така преди седмица написа, че германските автоконцерни се били провалили с електрификацията, аз му се изсмях, той твърдеше, че го пишело в Шпигел и Виртшафтсвохе, после се оказа, че не го пише, ами че той си го измислил. пардон "компилирал" и те така - драскате си някакви измислици, важното е глупости да пишете... Пишете - нерде 300 ГВт, нерде 4-5, дето се вика само 50 пъти разлика, к'о толкова...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
"Developers will look to secure offtake agreements, similar to the UKs contract for difference (CfD) model, in two phases.Up to 4.6GW will be selected by Poland's energy regulator by the end of 2022, before 5.5GW of further capacity will be competitively auctioned across at least three tenders between 2023 and 2028."... :))) ... пирамиди , милиони ... :))) ... ей това проверих за всеки случай , за да не напиша някоя глyпост , а защо съм написал 300GW и идея си нямам ... :))) ... и в целият останал текст по принцип няма числото 300 ...благодаря ти , за корекцията ... ! правилна забележка ... !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 3 години
Понеже цари пълно и тотално объркване съм длъжен да внеса яснота, доколкото ми позволява общата култура. Без да чета препратката ти, категорично е че от от газовите директиви се освобождава СП-1, а СП-2 попада под тяхната юрисдикция. Срока на освобождаване е 20 години от датата на построяване. Германия може и да освободи последните 12 мили в нейни териториални води, но никой не освобождава приемащите газопроводи(Опал и Нел) от директивите, тоест те могат да приемат до 50% от суровината на газпром, останалите са за други независими доставчици. Дерогацията колкото и години да
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 3
Zlato
преди 3 години
Дали не са около 3000GW. Мисля, че ги подцени доста, поне няколко пъти :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 1
vanaia
преди 3 години
Емил, сега това което пишат инвеститора и това което те пишат и ние четем трябва и да го разбираме ли? Шегувам се разбира се. Разликата се получава от там, че по принцип за газопроводи се говори за пренос на газ(куб.м), а за консумация в кв.ч. Определено не става ясно на читателите, но хората които пишат тези статии по скоро редактират и превеждат, отколкото да имат някакъв поглед по темата..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 5
zelka007
преди 3 години
хаха ... поляците строят в момента няколко вятърни парка ... нещо около 300GW ... :))) ... руснаците и те строят м/у другото ... расатом ги движи там нещата ... :))) ... нема страшно , ние нема се подаваме на такива новини ... инсинуации разни на зелени шмекери ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 4
zelka007
преди 3 години
топло време + пълни газохранилища навсякъде + почти пълна липса на потребление 2 месеца ... нормална реакция ... къде да го деват този газ ... като потръгне промишлеността пак ще потече . няма смисъл да се продава на много ниска цена . vzhenkov ... правилата са такива , играе се на търгове за капацитета на тръбите . руснаците си намират клиенти и резервират . тръбата работи . в случая тръбите са си собственост на поляците и важат правилата на ЕС . няма нищо неестествено в ситуацията . скоро обаче там ще стане по-интересно . към тази газопреносна мрежа ще се включи и балтик пайп и регазификационен терминал от някакво техно пристанище . строят още един пак там и разширяват настоящият . просто ще има повече пазар . повече доставчици и ще има повечко участници на пазара . това е . руснаците от това се дърпат . въпреки , че на холандския хъб си играят , и там се дърпаха , ама започнаха да играят на търговете за капацитет . понякога печелят , понякога губят . пазар ... :))) ... и на мен ми се иска все аз да продавам , ама не ми се получава винаги , чат-пат ме надцакват ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 4
doba
преди 3 години
За какво им е на поляците газ?Зелков ще им забучи перки и волтаици и ще се къпят в енергия.Без пари!Дори и за Россия ще изнасят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 2
Zlato
преди 3 години
Абсолютно. Особено след като германците казаха, че няма да делят СП2 с другите.http://***.focus-news.net/news/2020/05/21/2775275/rbk-germaniya-e-izvadila-severen-potok-ot-deystvieto-na-gazovata-direktiva-na-es.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още