IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Транзитът на руски газ през Полша спря окончателно

"Газпром" е изключил помпата на газопровода "Ямал", за да балансира износа си заради излишъка на газ на световния пазар, посочват от Fitch Natural Resources

16:49 | 26.05.20 г. 22
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg

Транзитът на руски природен газ по газопровода „Ямал-Европа“, който преминава през територията на Полша, е напълно спрян, съобщава Euractiv. Медията се позовава на информация на операторите на газопроводите дни след като изтече споразумението за транзит на газ между Москва и Варшава.

Руският газов гигант "Газпром" за момента отказва коментар. 

Сделката за пренос на газ между Русия и Полша, която датира от 90-те години на миналия век, изтече на 17 май, когато Варшава приведе своите енергийни регулации спрямо правилата на Европейския съюз (ЕС) и ограничи своята дългогодишна зависимост от руския енергиен ресурс.

Полският оператор Gaz-System съобщи, че след изтичането на транзитната сделка той започна да продава капацитет по тръбопровода „Ямал“ чрез търгове.

От компанията посочват, че резервираният капацитет за неделя е значително по-малък, отколкото за предишните периоди, както и че „няма нужда помпените станции да работят 24 часа на ден при толкова малко поръчки за транзитна услуга“.

газпром газпром

Според Gaz-System транзитът на газ през „Ямал“ от 9 млн. киловатчаса в неделя (24 май) е паднал до 460 хил. киловатчаса в понеделник и напълно е спрял сутринта на днешния ден. В същото време, според резултатите от търговете на 24-ти, 25-ти и 26 май, 4 млн. от наличните над 38 млн. киловатчаса са били вече резервирани, което е критично малко количество.

Данила Бочкарев, старши сътрудник в EastWest Institute, още през април прогнозира пред Euractiv, че без подкрепата на Брюксел рискът от прекъсване на доставките по газопровода “Ямал“ е реален.

Според Дмитрий Маринченко, старши директор на групата Fitch Natural Resources and Commodities Gruop, "Газпром" е спрял помпата на "Ямал" в опит да балансира собствения си износ заради свръхпредлагането на световния пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 9 rate down comment 3
vzhekoff
преди 3 години
Няма да се плашат поляците - пускат си търга, опашката от кандидати се реди и се бие да вземе газопровода. Нали така или бъркам ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
emil_dtv
преди 3 години
Сигурно е *** въпрос, но все пак какви са тези киловатчасове при транзит на газ. Досега се пишеше все за милиони и милиарди куб. метра, сега станаха киловатчаса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още