IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравният министър утвърди отварянето на закритите части на заведенията от 1 юни

От днес се разрешават и културно-развлекателни мероприятия при ограничено използване на капацитета им

21:46 | 26.05.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

От 1 юни се разрешават посещенията в закрити площи на ресторанти, заведения за бързо хранене, питейни заведения и кафе-сладкарници, става ясно от заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, с която отпадат част от мерките, въведени заради COVID-19.

От началото на следващия месец се разрешават и посещенията на детски и спортни съоръжения на закрито, увеселителни и игрални зали, включително в търговски центрове тип мол, и барове, с изключение на дискотеки, пиано-барове и нощни барове, съобщава пресцентърът на здравното министерство.

Считано от 26 май, се разрешават културно-развлекателни мероприятия (театри, концерти, сценични прояви, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство, както и занимални от юридически и физически лица и други) при заетост на местата до 30% от общия им капацитет на закрито и до 50% от общия им капацитет на открито. Максималният капацитет на използване на залите (читалища, детски комплекси, културни домове, младежки центрове, училищни салони и зали, частни обекти, военни клубове и други) според квадратурата на помещението е не повече на един човек на 4 кв. м площ при заетост на местата не повече от 20 души за груповите занимания.

От днес се разрешават и индивидуалните и колективните спортни занимания за закрито и на открито без състезателен характер, без публика за деца до 18-годишна възраст, а от 1 юни се възобновяват всички извънкласни занимания като занимални, клубове, детски центрове и други. 

От 5 юни може да започне първенството за първа и втора професионална футболна лига без публика. Допуска се и възстановяването на тренировъчния процес за спортистите в Програмата за олимпийска подготовка за 2021 г. единствено в определените за целта специализирани спортни бази.

Провеждането на масови научни мероприятия като конференции и симпозиуми остава забранено, както и свижданията в лечебни заведения. Часовият диапазон от 8,30 до 10,30 ч. всеки ден, в който само възрастни хора над 60 години могат да посещават хранителните магазини и аптеките, остава в сила. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още