IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да разпределяш средствата си, докато учиш в чужбина?

Ако планираш да учиш магистратура в чужбина и след това да се реализираш в България, кандидатствай за стипендия от 10 000 лева от Фонд за стипендии на Тук-Там

09:09 | 27.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Pixabay</p>

Снимка: Pixabay

Изготвянето и разпределянето на бюджет е нелека задача, независимо къде си студент. Но ако учиш в чужбина, със сигурност ще са ти необходими повече средства, за да можеш да покриеш всички разходи. Един от начините да финансираш образованието си в чужбина е чрез стипендия.

Освен за стипендиите на самите университети, за пета поредна година можеш да кандидатстваш за стипендия от 10 000 лева от Фонд за стипендии на Тук-Там

Ако планираш да учиш магистратура в чужбина и след това да се реализираш в България, кандидатствай до 5-ти юни!

След като осигуриш средствата за следването си в чужбина, тук сме ти подготвили и някои съвети как да ги разпределиш разумно и оптимално.

Започни с финансите за учебната такса

Ако твоят бюджет за следване в чужбина беше пирамида, то в нейната основа определено стои учебната такса за следване. На първо място е добре да провериш дали таксата за теб няма да е по-висока или да има допълнителни такси, ако се водиш международен студент. Ако следваш в университет в Европейския съюз, би трябвало таксата за теб да е същата като за всички европейски граждани. За всички останали места и университети по света трябва да провериш какъв точно ще е размерът на таксата ти. Също така е добре да провериш дали конкретният университет предлага възможности за стипендии - например, такива за висок успех при приема или по време на самия учебен процес. 

Не на последно място е добре да предвидиш и разходите си за учебници и учебни материали. И в този случай има възможност за облекчаване на бюджета ти. Например, ако закупиш учебниците си втора употреба онлайн, да ги изтеглиш от интернет, или да ги вземеш назаем или под наем. Докато разучиш най-изгодния начин за снабдяване с учебници, можеш да ползваш и копията в библиотеката на университета.

Сметни средства за наем на квартира/общежитие

Следващото голямо перо в бюджета ти ще бъде наемът на квартира или общежитие. Още преди да заминеш за съответната държава, трябва да се свържеш с университета, за да провериш дали има опция да кандидатстваш за общежитие и какви са сроковете/изискванията. На следващо място е добре да сравниш цените на общежитие спрямо квартира. В общия случай общежитието би трябвало да е по-евтино, но си струва да отделиш време за проучване.

Ако се спреш на варианта квартира, отново трябва да вземеш решение - дали искаш да е самостоятелна или със съквартиранти. Отново, в общия случай, тази със съквартиранти би била чувствително по-евтина, но има и своите недостатъци. При търсенето на квартира най-важна е локацията. Може да платиш малко повече за наем, но да си по-близо до университета и така да спестиш от транспортни разходи. Това можеш да прецениш в зависимост от цената на транспортните услуги в града, в който отиваш. Във варианта квартира е добре да предвидиш и разходи за депозит за квартирата - обикновено в размера на един месечен наем.

Не на последно място, не забравяй, че процесът по търсене на квартира/общежитие може да отнеме повече време от очакваното, така че бъди готов да се обърнеш в краен случай и към опциите за краткосрочно наемане или couchsurfing. 

Определи финанси за храна

Ако учебната такса е в основата на пирамидата, то финансите за храна са материалът, от който е построена самата пирамида. Те са вплетени здраво в нея, неизбежни са и са ежедневни. Затова трябва да бъдат обмислени добре, макар да не могат да бъдат съвсем точно прогнозирани. 

Помисли за себе си как и къде ще се храниш ежедневно. Важен детайл е дали към университета има нещо като стол, в който можеш да се храниш през деня, докато си на лекции. В решението ти може да вземеш предвид и колко често ще готвиш и ще си носиш храна от вкъщи за през деня в университета. Разбира се, предвиди и разходи да опиташ и от възможностите, които местната кухня предлага, когато излизаш навън с приятели. 

Включи и режийните разходи

Наред с покрива над главата идва и неговата поддръжка и по-специално - режийните разходи. Това включва битовите ти сметки, като ток, вода и отопление. В зависимост от това кои и колко месеца ще прекараш в държавата, както и какъв е климатът през този период, може да се наложи да предвидиш по-високи или по-ниски сметки за отопление. 

Невинаги интернетът е включен в сметките и наема - може да се наложи да си избереш сам доставчик, което ти дава предимството да избереш най-изгодния за теб интернет. Телефонът също е важна част от престоя ти там. Първо провери плана си с оператора от България, за да сравниш на място дали ще ти е необходим телефон от местен мобилен оператор.

Не на последно място е важно и как ще се придвижваш из града, ако не е малко университетско градче. Имаш няколко опции за подреждане на бюджета, като това до голяма степен ще зависи от цената на транспортните услуги. Провери дали имаш намаление като студент за карта за градския транспорт. А ако си любител на велосипедите, можеш да инвестираш в колело, или да вземеш общинско под наем за определен период от време.

Ако вече се замисляш как ще финансираш всички тези неща, кандидатствай за Фонд за стипендии на Тук-Там до 5-ти юни.

Добави разходи за култура и забавления

Културата и забавленията са важна част от цялото преживяване в чужбина, защото чрез тях най-добре ще се докоснеш до местната култура. Но и те са немалко перо в бюджета. За щастие тук има няколко варианта. На много места в чужбина можеш да ползваш студентски намаления, например в музеи, кина, театри. Всичко, което е необходимо, е да носиш винаги със себе си студентската си карта, за да удостовериш, че си студент. Нерядко има и намаления за студенти от типа „2 на цената на 1”, от които можеш да се възползваш с приятел.

Вмъкни в бюджета самолетни билети и банкови такси

При разпределението на бюджета е добре да заделиш финанси за самолетни билети и банкови такси. По принцип е добре да планираш полетите си от рано, за да спестиш пари, но при ситуацията с COVID-19, това няма да е толкова лесно поне още известно време. Относно банките - можеш да си отвориш студентска банкова сметка в държавата, в която отиваш, за да не плащаш високи такси, теглейки пари от банкомат с българска карта. Също така провери как би ти било по-изгодно да плащаш - в брой или с карта, като тук разликите не би трябвало да са фрапантни.

Не пропускай непредвидените разходи

Не на последно място идват и някои непредвидени разходи, за които можеш да имаш едно на ум. 

  • Лекарски услуги и лекарства

Всяко посещение при лекар в чужбина е свързано със сериозни разходи. Ще ти се наложи да имаш медицинска застраховка, като е възможно да се наложи да я направиш към университета. Ако учиш в ЕС, си направи още от България Европейска здравна карта, която покрива спешна и неотложна медицинска помощ в друга държава-членка на ЕС.

  • Екскурзии

„Опознай родината, за да я обикнеш”, са казали хората. В твоя случай също ще има елемент на опознаване на новата държава, в която отиваш. Затова можеш да включиш в бюджета си средства за екскурзии от университета или организирани с приятели.  

  • Спорт

Може да се наложи да платиш допълнително за използването на спортни съоръжения и фитнеса на кампуса, но в общия случай това би трябвало да е включено в таксата ти.

След тази подробна “дисекция” на хипотетичния ти бюджет, вероятно вече търсиш начини да финансираш всичко това.

Един добър вариант е стипендията на Фонд за стипендии на Тук-Там, защото няма ограничение за какво да я ползваш, а е спрямо нуждите ти - било то за учебната такса, за настаняване, за задължителна медицинска застраховка в университета и други. А най-хубавото е, че можеш да я комбинираш и с други стипендии.

Кандидатствай до 5-ти юни!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още