IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изабел Шнабел: ЕЦБ е готова за още стимули, ако перспективите се влошат

Членът на Изпълнителния съвет заяви, че регионалната централна банка няма да промени политиката си заради решението на германския Конституционен съд

21:02 | 27.05.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	Изабел Шнабел. Снимка:&nbsp;Alex Kraus/Bloomberg</p>

Изабел Шнабел. Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейската централна банка (ЕЦБ) е готова да разшири всички свои инструменти, ако прецени, че средносрочната перспектива пред инфлацията се е влошила, заяви членът на Изпълнителния съвет Изабел Шнабел, цитирана от Bloomberg.

„Ако преценим, че са необходими допълнителни стимули, ЕЦБ ще бъде готова да разшири всеки от своите инструменти, за да постигне целта си за стабилност на цените“, заяви Шнабел в интервю за Financial Times, публикувано на уебсайта на ЕЦБ. „Това касае размера на програмата за спешни пандемични покупки на активи, но също така и състава и продължителността й. Готови сме да реагираме на новите данни“, добави тя.

Смята се, че Управителният съвет на централната банка ще увеличи размера на своята програма за изкупуване на активи в размер на 750 милиарда евро (822 милиарда долара) на срещата си през следващата седмица. Членовете на ръководството на институцията са обсъждали необходимостта да премахнат ограничението за купуването на облигации, което обвързва покупките с размера на икономиките.

Шнабел заяви, че ЕЦБ няма да коригира паричната си политика в отговор на неотдавнашно решение на Федералния конституционен съд на Германия срещу предишна програма за изкупуване на облигации. Тя добави, че не смята, че Бундесбанк ще бъде принудена да спре участието в програмата.

„Решението на германския Конституционен съд срещу схемата за изкупуване на облигации няма да засегне пряко ЕЦБ и няма да доведе до необходимостта Бундесбанк да напусне схемата“, заяви членът на Изпълнителния съвет, цитирана от Ройтерс.

„Ние сме в паричен съюз, а Германия и Бундесбанк са важна част от това“, каза тя. „Трябва да избягваме ситуация, при която една национална централна банка не може да участва в нашите програми за изкупуване на активи. Сигурна съм, че ще има комуникация между Бундесбанк, германския парламент и германското правителство и някой ще трябва да намери решение“, каза още тя.

Върховният съд на Германия отсъди по-рано този месец, че ЕЦБ е превишила мандата си с 2 трилиона евро покупки на държавни облигации от 2015 г. Според решението германската централна банка трябва да напусне схемата, освен ако ЕЦБ не докаже необходимостта и в рамките на следващите три месеца.

Централната банка има задължение да противодейства на бързото разминаване в облигационните спредове на страните членки на еврозоната, ако те показват пазарна дисфункция, каза Шнабел. Това не означава, че ЕЦБ е насочена към специфични спредове за тези страни, каза тя.

„Ако видим, че има неоправдано затягане на финансовите условия, което не е в съответствие с целта ни за ценова стабилност, ЕЦБ ще реагира“, каза Шнабел. „Можете например да разгледате условията за финансиране на корпорациите или показателите за ликвидност. Повечето от тях се понижиха значително в отговор на нашите мерки, но все още са повишени в сравнение с периода преди кризата. Това показва, че все още не сме в стабилна ситуация и че трябва да продължим да действаме принудително", добавя тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Shadow1
преди 3 години
Кога е взето интервюто? От кога е информацията в статията? Защо не пишете такива важни неща, тази материя е много чувствителна откъм време...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
Mirilai-lai
преди 3 години
заеми до дупка, и обезценяване на парите до дупка.....докато се скъса верижката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
ами туй беше целта на упражнението "коронавирус" бе , пич ... ушиване на целия свят с борчове .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
ПИЧ
преди 3 години
Eй, нагли са тия от ЕЦБ. Вместо да чуят решението на немския конст. съд и да кажат, верно че много пари печатаме, това не е хубаво, това е обратно на действията на една централна банка - ще намалим програмите за изкупуване, само до най-необходимото, когато има риск от големи фалити. А те най-нагло заявяват - няма да променим нищо, дори още ще засилим печатницата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още