IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големите китайски индустриални фирми с по-малък спад на печалбата през април

През месеца показателят се е понижил с едва 4,3% след 35-процентовия срив от март

12:36 | 27.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Qilai Shen/Bloomberg</p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Печалбата на най-големите индустриални предприятия в Китай се е понижила  отново през април, но с много по-бавно темпо,  изпращайки нов сигнал към пазара за стабилизиране на най-голямата икономика в Азия след шока от коронавируса.

Промишлената печалба е спаднала с 4,3% на годишна база през април, информира Bloomberg, позовавайки се на данните на Националното статистическо бюро на Китай, публикувани в сряда. За сравнение - през март показателят отчете спад от  почти 35%. k k

Индустриалната печала се е свила с 27,4% за първите четири месеца на годината. Показателят е намалял с 46% в държавните предприятия и със 17,2% в частните компании. От своя страна печалбата в автомобилната индустрия е нараснала с 29,5% през април, след като през март се срина  80,4%.

Подобрението през април се дължи на увеличените производство и продажби, както и на значително нарастване на възвръщаемостта на инвестициите, заяви статистикът на Националното статистическо бюро Джу Хон.

Въпреки това по-дълбоката дефлация на цените на производителите и бавното външно търсене вероятно ще продължат да подкопават печалбите на компаниите. Цените на едро са намалели с 3,1% през април и се очаква да продължат да се понижават през този месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още