IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Макрон предлага 8 млрд. евро помощ за френските автомобилни концерни

Производителите трябва да се върнат във Франция, а произвежданите в страната модели автомобили не бива да се сглобяват другаде, подчерта френският президент

14:42 | 27.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Christophe Morin/Bloomberg</em></p>

Снимка: Christophe Morin/Bloomberg

Френският президент Еманюел Макрон разкри във вторник (26 май) пакет на стойност 8 млрд. евро - своеобразна помощ за автомобилната индустрия в страната, съобщава Euractiv. Пакетът включва увеличени субсидии за покупка на електрически автомобили и насърчава производителите да преместят своите фабрики обратно във Франция.

По време на посещението на един завод за сглобяване на автомобили Макрон обяви редица мерки, насочени към подпомагане на френската автомобилна индустрия с идеята тя да се възстанови от щетите, нанесени от разпространението на коронавируса.

„Нуждаем се от мотивационна цел: да направим Франция най-големият производител на чисти превозни средства в Европа, като започне да произвежда до над един милион електрически и хибридни коли годишно през следващите пет години“, заяви президентът на страната пред журналисти. 

Преговорите с имена като Citroën, Peugeot и Renault продължават от седмици, като пакетът е съпровождан от редица условия.

„Държавата ще предостави над 8 млрд. евро помощ за сектора. В замяна производителите на автомобили трябва да се ангажират да преместят производството на добавена стойност във Франция и да се консолидират и да поддържат цялото промишлено производство на нашите обекти “, изтъкна Макрон.

Той добави, че всички модели автомобили, които в момента се сглобяват във Франция, не трябва да се произвеждат другаде. Големите автомобилни компании във Франция разполагат с фабрики по целия свят, като в Европа техни съоръженията са разположени в Португалия, Словакия, Испания, Турция и други страни.

Правителството вече е сключило отделен заем за 5 млрд. евро за Renault, който миналия месец получи зелена светлина от европейските регулатори за конкуренцията, но Макрон разкри, че парите се задържат за момента, тъй като разговорите по темата „Произведено във Франция“ не са приключили.

Схемата на правителството е насочена и към стимулиране на потребителите да купуват по-чисти коли. За тях са определени субсидии в размер на 1 млрд. евро.

Текущата данъчна премия за физическите лице при закупуване на електромобили се увеличава от 6000 на 7000 евро, докато тази за хибридите достига 2000 евро.

Макрон предупреди, че до края на юни Франция ще регистрира около 500 000 непродадени превозни средства, които ще стоят на паркинги до заводите, като добави, че подобно нещо не е забелязвано никога в мирно време. За да се увеличи търсенето, схемата за помощ включва ограничена програма за скрап.

До края на годината домакинствата с по-ниски доходи ще могат да кандидатстват за безвъзмездна помощ от 3000 евро, за да се откажат от старата си кола и да купят нова, като помощта потенциално може да нарасне до 5000 евро, ако новата покупка е електрическо превозно средство. Офертата ще важи само на първите 200 000 кандидати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още