Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Най-новата германска електроцентрала отново разпалва екологичния дебат

Въглищната централа, чието изграждане погълна 1,5 млрд. евро, вече закъснява с активирането си и надхвърля бюджета заради дефекти

3
 
3
 
10
Hahoto до: zelka007
преди 3 месеца
Защо трябва да бучиш, като не е нужно в момента. Технологиите както ти мъдро забелязваш се развиват. След 5-10-15 години КПД на вятърните ще е още по добро. Тогава ще дойде време да извадиш експлоатационно ТЕЦ2 например и да го замениш с евтина и сигурна технология. Същото е и със електроавтомобилите. Днешните Тесли с пробег 400 км., няма да имат нищо общо с бъдещите, с пробег 1400. Тогава ще навлязат масово, съвсем логично. Но на днешния етап, дори от екологична точка, хибридите са по рационални, в града пазят от димни газове и държат на дълъг път.... Казвал съм ти го много пъти - увличаш се по зеленото и слагаш каруцата пред коня! ;)
4
 
5
 
9
Hahoto до: mrynmryn
преди 3 месеца
За да имаш стабилно и ритмично електрозахранване, което не зависи от големи количества вносна енергия /защото тогава ставаш зависим/, трябва да имаш базови мощности,способни да работят независимо от моментното състояние на слънцето и вятъра. Такива са АЕЦ Козлодуй и ТЕЦ в Маришкия басейн. За да махнеш някоя от тези базови мощности, трябва да я замениш отново с такава, която може да работи хем "зелено" и 24 часа в денонощието. Иначе рискуваш да останеш без ток! На блягането на перки и фотоволтаици, хем не е никак екологично, а още по-малко практично, докато не се намери система за стабилно съхранение на излишната енергия от тях. Другото е смазващ зелен пиар от "инвеститори", които бичат кинти за наша сметка.
1
 
5
 
8
zelka007 до: Hahoto
преди 3 месеца
ами яз.ядденица го дострояват в момента , там някаква драма има за едни пари , но рано или късно ще го достроят и пуснат в употреба ... сефте чувам за язовир на дунава ... честно ... ей сега се зачетох , проектът е бил за каскада от 4 язовира и съвместно управление с румънците ... мда , мащабно ... поради религиозни причини ли имаш нещо против вятърните централи ... ?! ... :))) ... около нас всички строят и използват , ние обаче не ... :))) ... това е най-евтиният ток из наште географски ширини , ако всичко се проектира и изпълни качествено . държавата ни не е толкова богата на ресурси за да ги пилее така . дадох ти пример под предишни материали кое колко струва в румънско , давал съм ти пример и в турско ... те също не са богати на вятърни ресурси , но ги развиват в мащаба с който разполагат ... ето ти вятърен атлас , позяпай , гледаш за скорост на вятъра над 7,5м/с и да не е над 1000м надморска височина ... и в турско и в румънско токът от първите поколения вятърни централи е бил скъп , ама сега не е така вече ... всичко е въпрос на сметки , кой колко може да си позволи ...

https://globalwindatlas.info/

на хамерикнската ТЕЦ и останаха май 2 години за изплащане и после става собственост на НЕК . не ми се рови в момента точно колко е . съоръженията в нея имат доста живот пред себе си по принцип ... всичко е новопостроено и проектирано по най-добрите технологични решения за тогавашният момент ...
.
0
 
6
 
7
mrynmryn до: vzhekoff
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
По поста ти съдя, че не си запознат как работят соларните панели. А "перките" в България, редовно работят с намален капацитет (който е минавал покрай Каварна, едва ли не го е забелязал, поне 20% са спрени винаги и не е за профилактика), защото токът от тях е скъп и няма кой да го купува и пестят от амортизацията.
3
 
6
 
6
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Зелката не знае, че в България ветро-ресурсите са изчерпани ! Не просто изчерпани, ами имаше преди няколко години една статия, в която надълго и нашироко се описваше как реално едва 1/3 от вятърките тук са ефективни, при това на нашите безумни цени на изкупуване. За фото-плочките всеки път дъвчем въпроса какво се прави от 15 Октомври до 15-ти Март ? Прав е колегата (5), ама интересите са другаде. На колонията не и трябва енергийна независимост !
3
 
5
 
5
Hahoto до: zelka007
преди 3 месеца
Айде да мислим "зелено"! Вместо да бучим на баба си фЪрчилото за милиарди, бо БГ Черноморието, достатъчно е да построим третия язовира за ПАВЕЦ Чиара и осигуряваме 750 мегавата ток от вода за 22 часа в денонощието - 80 милиона лева инвестиция! Джобни пари! Още 500 мегавата може от проекта за ВЕЦ на Дунаво, съвместно с Румънците, проектът е от ужасния соц! Говорил съм с проектанта. Хем ще се подобри корабоплаването по Дунава - станаха 1350 мегавата евтини, от вода, която е собствен ресурс. Тогава спокойно може да се спре едната американска централа ТЕЦ3 и тия на Ковачки. Ще останат 2000 мегавата на местни лигнити. Ще се постигне 75 процента "въглеродно неутрален"/ви е.ба терминологията/ точец. Една перка не е нужно да се бучне и един фотоволтаик не е нужен. Ама правилните инвеститори няма да искат и да чуят за това!
2
 
6
 
4
zelka007 до: doba
преди 3 месеца
:)))

тва е зверска мощност по принцип . тази е моноблок , и е 1,1GW . освен ток ще захранва и с топло . всичко последна дума на техниката е инвестирано в нея за очистване на димните газове - азотни окиси , сяра , прахови частици . смятана е да замести 2 стари централи . с около половината ток ще захранва дойчебан , другото ще е за общо потребление . има кпд около 45% , което е много . например на нашата марица-2 след всички подобрения дето са правени при пълно натоварване е около 32% ... парната турбина ще има една секция за работа с високо налягане , една за средно налягане и 2 за ниско ... проектирането и изграждане на такава централа е инженерно изкуство по принцип ... :)))

ама да не ги мислим немците , те и перки си имат и фотоволтаици ... все пак там и вятър има и слънце грее ... да не е като у нас ... хем тъмно хем тихо , постоянно мрачно , абе тъжна картинка ... ама ще се оправим някога , няма да е скоро , но все някога ...

чете ли датчаните какво са стартирали ... за вятър 1,7GW ... проектър се нарича thor ... :)))
4
 
6
 
3
преди 3 месеца
нема опорки за таа централа още ... : )))
3
 
8
 
2
преди 3 месеца
Зелков, къде си Душа?..
Върви им забучи малко перки и волтаици на тези невежи!
И им продавай ток на отрицателна цена, с която ще си плащаш инвестициите!
Как ще ги оставиш да се мъчат с фосили, горките немци, в XXI век...
1
 
8
 
1
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Хмм германците строят въглищна централа за 1.5 млрд която ще може да работи само 18 години, слънце ли не им достига, вятър ли? Или пък спирането на АЕЦ-те след 2 години налага да имат нова базова мощност. Барем да я бяха направили газово електроцентрала, все пак 2020 какви са тези въглища.