IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-новата германска електроцентрала отново разпалва екологичния дебат

Въглищната централа, чието изграждане погълна 1,5 млрд. евро, вече закъснява с активирането си и надхвърля бюджета заради дефекти

20:20 | 27.05.20 г. 10
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Най-новата германска въглищна електроцентрала ще влезе в експлоатация тази седмица. Това създава предпоставка за канонада от гневни критики от страна на природозащитниците, които смятат, че съоръжението заплашва да провали опитите на страната да намали емисиите въглероден диоксид.

Централата Datteln-4, чийто оператор е Uniper, ще започне да подава електроенергия в мрежата в събота (30 май), заяви говорител на компанията.

Електроцентралата, чието изграждане погълна 1,5 млрд. евро, вече закъснява с активирането си и надхвърля бюджета заради дефекти, които забавиха свързването ѝ към мрежата.

Datteln-4 е най-новата тема в разгорещения дебат за загърбването на въглищата от страна на Германия. Канцлерът Ангела Меркел миналата година сключи сделка за прекратяване на въглищните електроцентрали в най-голямата европейска икономика до 2038 г., споразумение, което позволява на Datteln-4 да отвори врати.

Екоактивистите заявиха, че са се прицелили в централата и искат от правителството да я затвори, което подчертава рисковете за операторите на въглищни централи в Германия. Според Uniper обаче централата ще осигури значителен поток от приходи, след като започне да работи.

германия германия

 „Ако Datteln-4 влезе в експлоатация в събота, ние ще я изключим от мрежата“, написа в Twitter популярната германска активистка Катрин Хенебергер, като добави, че планира да присъства на протеста този уикенд.

Във вторник стана ясно, че срещу Германия е заведено дело заради неспособността на правителството да се справи с ограничаването на количествата парникови газове във въздуха от страна на организациите ClientEarth и Deutsche Umwelthilfe.

Замърсяването на въздуха убива повече от 400 000 европейци всяка година и около 60 000 германци, според Европейската агенция по околна среда. „Това са огромни стойности“, коментира Уго Тадей, адвокат от ClientEarth. „Нарушенията в Германия са изключително сериозни“, допълва той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

10
rate up comment 3 rate down comment 4
Hahoto
преди 3 години
Защо трябва да бучиш, като не е нужно в момента. Технологиите както ти мъдро забелязваш се развиват. След 5-10-15 години КПД на вятърните ще е още по добро. Тогава ще дойде време да извадиш експлоатационно ТЕЦ2 например и да го замениш с евтина и сигурна технология. Същото е и със електроавтомобилите. Днешните Тесли с пробег 400 км., няма да имат нищо общо с бъдещите, с пробег 1400. Тогава ще навлязат масово, съвсем логично. Но на днешния етап, дори от екологична точка, хибридите са по рационални, в града пазят от димни газове и държат на дълъг път.... Казвал съм ти го много пъти - увличаш се по зеленото и слагаш каруцата пред коня! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 5
Hahoto
преди 3 години
За да имаш стабилно и ритмично електрозахранване, което не зависи от големи количества вносна енергия /защото тогава ставаш зависим/, трябва да имаш базови мощности,способни да работят независимо от моментното състояние на слънцето и вятъра. Такива са АЕЦ Козлодуй и ТЕЦ в Маришкия басейн. За да махнеш някоя от тези базови мощности, трябва да я замениш отново с такава, която може да работи хем "зелено" и 24 часа в денонощието. Иначе рискуваш да останеш без ток! На блягането на перки и фотоволтаици, хем не е никак екологично, а още по-малко практично, докато не се намери система за стабилно съхранение на излишната енергия от тях. Другото е смазващ зелен пиар от "инвеститори", които бичат кинти за наша сметка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 1
zelka007
преди 3 години
ами яз.ядденица го дострояват в момента , там някаква драма има за едни пари , но рано или късно ще го достроят и пуснат в употреба ... сефте чувам за язовир на дунава ... честно ... ей сега се зачетох , проектът е бил за каскада от 4 язовира и съвместно управление с румънците ... мда , мащабно ... поради религиозни причини ли имаш нещо против вятърните централи ... ?! ... :))) ... около нас всички строят и използват , ние обаче не ... :))) ... това е най-евтиният ток из наште географски ширини , ако всичко се проектира и изпълни качествено . държавата ни не е толкова богата на ресурси за да ги пилее така . дадох ти пример под предишни материали кое колко струва в румънско , давал съм ти пример и в турско ... те също не са богати на вятърни ресурси , но ги развиват в мащаба с който разполагат ... ето ти вятърен атлас , позяпай , гледаш за скорост на вятъра над 7,5м/с и да не е над 1000м надморска височина ... и в турско и в румънско токът от първите поколения вятърни централи е бил скъп , ама сега не е така вече ... всичко е въпрос на сметки , кой колко може да си позволи ...https://globalwindatlas.info/на хамерикнската ТЕЦ и останаха май 2 години за изплащане и после става собственост на НЕК . не ми се рови в момента точно колко е . съоръженията в нея имат доста живот пред себе си по принцип ... всичко е новопостроено и проектирано по най-добрите технологични решения за тогавашният момент ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 0
mrynmryn
преди 3 години
По поста ти съдя, че не си запознат как работят соларните панели. А "перките" в България, редовно работят с намален капацитет (който е минавал покрай Каварна, едва ли не го е забелязал, поне 20% са спрени винаги и не е за профилактика), защото токът от тях е скъп и няма кой да го купува и пестят от амортизацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 3
vzhekoff
преди 3 години
Зелката не знае, че в България ветро-ресурсите са изчерпани ! Не просто изчерпани, ами имаше преди няколко години една статия, в която надълго и нашироко се описваше как реално едва 1/3 от вятърките тук са ефективни, при това на нашите безумни цени на изкупуване. За фото-плочките всеки път дъвчем въпроса какво се прави от 15 Октомври до 15-ти Март ? Прав е колегата (5), ама интересите са другаде. На колонията не и трябва енергийна независимост !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 3
Hahoto
преди 3 години
Айде да мислим "зелено"! Вместо да бучим на баба си фЪрчилото за милиарди, бо БГ Черноморието, достатъчно е да построим третия язовира за ПАВЕЦ Чиара и осигуряваме 750 мегавата ток от вода за 22 часа в денонощието - 80 милиона лева инвестиция! Джобни пари! Още 500 мегавата може от проекта за ВЕЦ на Дунаво, съвместно с Румънците, проектът е от ужасния соц! Говорил съм с проектанта. Хем ще се подобри корабоплаването по Дунава - станаха 1350 мегавата евтини, от вода, която е собствен ресурс. Тогава спокойно може да се спре едната американска централа ТЕЦ3 и тия на Ковачки. Ще останат 2000 мегавата на местни лигнити. Ще се постигне 75 процента "въглеродно неутрален"/ви е.ба терминологията/ точец. Една перка не е нужно да се бучне и един фотоволтаик не е нужен. Ама правилните инвеститори няма да искат и да чуят за това!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
:)))тва е зверска мощност по принцип . тази е моноблок , и е 1,1GW . освен ток ще захранва и с топло . всичко последна дума на техниката е инвестирано в нея за очистване на димните газове - азотни окиси , сяра , прахови частици . смятана е да замести 2 стари централи . с около половината ток ще захранва дойчебан , другото ще е за общо потребление . има кпд около 45% , което е много . например на нашата марица-2 след всички подобрения дето са правени при пълно натоварване е около 32% ... парната турбина ще има една секция за работа с високо налягане , една за средно налягане и 2 за ниско ... проектирането и изграждане на такава централа е инженерно изкуство по принцип ... :)))ама да не ги мислим немците , те и перки си имат и фотоволтаици ... все пак там и вятър има и слънце грее ... да не е като у нас ... хем тъмно хем тихо , постоянно мрачно , абе тъжна картинка ... ама ще се оправим някога , няма да е скоро , но все някога ...чете ли датчаните какво са стартирали ... за вятър 1,7GW ... проектър се нарича thor ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 4
ing5rov
преди 3 години
нема опорки за таа централа още ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 3
doba
преди 3 години
Зелков, къде си Душа?..Върви им забучи малко перки и волтаици на тези невежи!И им продавай ток на отрицателна цена, с която ще си плащаш инвестициите!Как ще ги оставиш да се мъчат с фосили, горките немци, в XXI век...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
Achtung
преди 3 години
Хмм германците строят въглищна централа за 1.5 млрд която ще може да работи само 18 години, слънце ли не им достига, вятър ли? Или пък спирането на АЕЦ-те след 2 години налага да имат нова базова мощност. Барем да я бяха направили газово електроцентрала, все пак 2020 какви са тези въглища.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още