IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания предлага отлагане на конференцията на ООН за климата с 1 година

Обединеното кралство е домакин на събитието

18:02 | 27.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка:&nbsp;David Gray/Bloomberg</p>

Снимка: David Gray/Bloomberg

Великобритания предлага конференцията на ООН за климата, която трябва да се проведе в Глазгоу през ноември тази година, да бъде отложена с 12 месеца.

Срещата е най-важното годишно климатично събитие в света с над 26 000 посетители.

Първоначално конференцията трябваше да се проведе през април, но бе отложена заради пандемията от новия коронавирус. Като страна домакин на преговорите Великобритания е поискала срещата да бъде отложена за периода между 1-и и 12-и ноември 2021 г., информира Bloomberg, като се позовава на писмо, изпратено от Обединеното кралство до страните членки на ООН.

„Като се има предвид неравномерното разпространение на Covid-19, тази дата би представлявала най-ниския риск от по-нататъшно отлагане и най-добрият шанс за постигане на приобщаваща и амбициозна конференция“, казва се в писмото. „Отлагането на събитието не трябва да означава отлагане на действията по климата“, пише още в писмото.

Климатичните експерти и активисти изразиха загриженост относно забавянето на разговорите, тъй като това намалява политическия натиск върху държавите да представят по-амбициозни климатични цели. Тази година се очакваше нациите да актуализират плановете си за намаляване на емисиите парникови газове, след като ангажиментите им съгласно Парижкото споразумение от 2015 г. бяха счетени за недостатъчни за забавяне на глобалното затопляне.

Делегатите на Обединеното кралство ще представят предложението на следващото заседание на Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата на 28 май. Всички страни, консултирани относно новите дати, се съгласиха, че здравето на участниците, представителството на всички страни и предоставянето на време за подготовка трябва да бъдат разгледани приоритетно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още