IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ правилно не последваха шведския модел за справяне с коронавируса

Подходът, донесъл висока смъртност на Швеция, не намалява значително бъдещата й уязвимост, като същевременно не спасява и икономиката й

16:06 | 31.05.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Докато САЩ предпазливо отварят икономиката си и наближават 100-хилядния смъртен случай от Covid-19, мнозина се чудят дали страната можеше да следва по-добър път. Някои посочиха Швеция като модел за по-малко вмешателска реакция на правителството, която разчиташе на индивидуалното спазване на правилата и здравия разум, а не на укази и закони, пише Уилиъм Галстън за Wall Street Journal.

Швеция избегна икономическата карантина. Тя позволи на магазините, ресторантите, баровете и нощните клубове да останат отворени, с насоки за социално дистанциране. Тя разреши събиране на до 50 души. Повечето от учениците в страната продължиха занятия.

Стратегията на Швеция даде някои положителни резултати. Ограниченията върху гражданските свободи бяха сведени до минимум. В по-голямата си част гражданите можеха да поддържат нормален социален живот. В резултат на това шведските власти могат да твърдят, че вървят по по-устойчив път, отколкото страните, които разчитаха на по-обременителни мерки. Трябваше ли Америка да последва примера на Швеция?

Основните разлики между САЩ и Швеция затрудняват категоричния отговор. Америка е голяма и разнообразна, докато Швеция е малка и сравнително хомогенна. Швеция е по-рядко населена и има около два пъти по-голяма честота на домакинствата от едно лице, два фактора, които са склонни да ограничават предаването на инфекциозни заболявания. Икономическото неравенство в Швеция е ниско, а в САЩ - високо, според стандартите на напредналите икономики. Населението на Швеция е значително по-здраво, с много по-ниски нива на диабет и затлъстяване, както и с по-висока продължителност на живота. Швеция има добре финансирана, широко достъпна система за обществено здравеопазване. САЩ нямат.

Но разликите са най-големи в сферата на обществените нагласи. Швеция е общество с голямо доверие вътре в себе си. В САЩ делът на населението, което смята, че „на повечето хора може да се вярва“, е намалял с една трета през изминалия половин век, като доверието в правителството е намаляло с повече от две трети. В САЩ царува индивидуализмът. Шведите отдават по-голямо значение на социалната солидарност. Швеция постигна приблизително същото ниво на спазване на антивирусните правила чрез доброволни решения, каквото САЩ със задължителни мерки.

Ако двете страни следваха една и съща стратегия, демографските и институционални предимства на Швеция вероятно щяха да доведат до смъртност от Covid-19, значително по-ниска от тази на Америка. В действителност смъртността в Швеция е с около 30% по-висока от тази в САЩ, която не е ниска по стандартите на високоразвитите общества. Шведски представители признаха, че страната им не е успяла да защити своите възрастни граждани. Ако САЩ бяха възприели подхода на Швеция, с нейната смъртност, щяха да погинат 30 000 американци повече, много от тях родители или баби и дядовци.

Доскоро защитниците на Швеция имаха готов отговор: Държавите със задължителна карантина само отлагат неизбежното. Тъй като по-голяма част от населението на Швеция се е заразила, тя ще постигне „стадния имунитет“ много по-бързо от другите страни, чийто процент на смъртност ще навакса. През април главният епидемиолог на страната Андерс Тегнел цитира оценки, че Стокхолм вероятно е постигнал имунитет от 15% до 20%, а Шведската агенция за обществено здраве прогнозира, че една трета от столичаните ще бъдат заразени до 1 май.

Но когато бяха проведени тестове, се оказа, че едва 7,3% от жителите на Стокхолм са хванали болестта и са развили антитела срещу нея до края на април. Коефициентът на инфекция в Швеция е между 4% и 7%, не по-висок от този в САЩ и далеч от нивото от 60- 70%, необходимо за овладяване на пандемията. Високата смъртност на Швеция не е намалила значително бъдещата й уязвимост. През 7-дневния период, приключил на 19 май, страната отчете най-високата смъртност от Covid-19 в цяла Европа.

Нито пък подходът на Швеция спасява икономиката й. Предвижда се стопанството на страната да се свие със 7% до 10% през тази година, в унисон с прогнозите за европейските държави и повече от очаквания спад в САЩ.

Най-доброто сравнение е между Швеция и нейната западна съседка Норвегия. Тези две страни са сходни в много отношения, включително икономическото неравенство, продължителност на живота, здравни системи и преждевременна смърт от рискови за коронавируса фактори. Смъртността от Covid-19 в Швеция обаче е 405 на милион, девет пъти по-голяма от тази в Норвегия. Да, нормата на заразяване в Норвегия е доста под тази на Швеция, което предполага, че смъртността там ще се повиши с облекчаването на ограниченията върху икономическата и социалната активност. Но дори отчитайки това, Норвегия се справя по-добре.

Няма причина да се смята, че САЩ щяха да са по-добре, ако следваха стратегията на Швеция - освен ако не считате, че поддържането на по-нормален социален живот би си струвало десетки хиляди жертви повече.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 4
khao
преди 3 години
и ти не си по различен от другите миячи на чинни емигрирали на Запад, *** дето дава акъл по теми дето ги е чул до кофата ! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 8
julian12
преди 3 години
Пълна лъжа! САЩ направиха огромна "грешка" с подхода към вируса, но целта е друга. Китай скоро ще е на колене. Тоя вирус не е по-различен от другите вируси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 8
ing5rov
преди 3 години
И сега какво , плюем по Швеция и Беларус , щото не уйдисаха на световните кукловоди да играят театрото ли ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още