IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп и Twitter: Сякаш притежаваш вестник - само без загубите му

Всички са един дол дренки - демократите и ляволибералната Силициева долина - това е посланието на президента

08:39 | 28.05.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Доналд Тръмп разбра потенциала на социалните медии още през есента на 2012 г. „Обичам Twitter", написа той за услугата за кратки съобщения. „Това е като да притежаваш вестник - само без загубите“, заяви той.

По онова време Тръмп вече беше обмислил да се кандидатира за президентските избори. Причината да не го направи беше, че в крайна сметка бил страстен предприемач. Във всеки случай, това звучеше по-добре за публиката, отколкото да признае, че ще бъде трудно да се изправи срещу Барак Обама. След преизбирането му Тръмп пусна горичиви тиради в Twitter: изборите били подигравка. Обама загубил в абсолютни гласове.

И още: избирателната колегия е „бедствие за демокрацията“. Трябва да се изправим и да протестираме във Вашингтон, написа строителният магнат.

Тръмп и Twitter: една дълга връзка

Тръмп, чийто акаунт в Twitter беше създаден през 2009 г., се научи да използва услугата за кратки съобщения по време на онези президентски избори: той можеше да разпространява фалшиви новини, да създава настроения, да насъсква хората едни срещу други, да ги разделя, да си противоречи - всичко работи. За разлика от Тръмп четири години по-късно, Обама спечели абсолютния вот. Карай! Малка лъжа. От година на година Тръмп бе следван от все повече американци в Twitter: вече има над 80 милиона потребители, въпреки че постоянно има спекулации, че зад голяма част от неговите „последователи“ се крият неактивни акаунти, или „ботове“, т.е. компютърни програми.

Този туит от ноември 2012 г. вече показваше, че Тръмп гледа на тази форма на пряка комуникация със своите последователи като на борба срещу масовите медии: „като вестник - само без загубите“. Разбира се, има предвид New York Times и Washington Pos, които по онова време все още бяха в кризата на печатарската журналистика. Времето на леволибералните „пазители на входа“, които по подобие на охрана на вратата определяха общественото мнение, се приближаваше към своя край. Всъщност избирането на Тръмп четири години по-късно вероятно не би било възможно без Twitter. Той продължи революцията на политическата комуникация и в Белия дом: това е неговият собствен говорител. И е известно, че той не общува в политически езикови разпоредби, а с „алтернативни факти“.

Във вторник обаче Тръмп трябваше да установи, че може да има и контрареволюция. „Twitter сега се намесва в президентските избори 2020 г.“, пише той. Компанията твърди, че коментарът му за гласуването чрез пощенските услуги, което водело до масова корупция и измами, е „некоректен“.

Основата за твърденията били „Fake News CNN" и „Amazon Washington Post". След това: „Twitter иска напълно да потисне свободата на изразяване и аз като президент няма да го позволя“. Всъщност компанията беше предоставила линк към туитовете на президента, който води до уебсайт за проверка на фактите: Тръмп отправя „необосновани твърдения“ относно потенциала за измама при гласуване по пощата, се казва в съобщението.

CNN коригира Тръмп

Като източник за корекцията всъщност Twitter се позовава на CNN, новинарския канал, който Тръмп обижда при всяка възможност. Също така на Washington Post, който беше спасен преди години от основателя на Amazon Джеф Безос по време на кризата. Разбира се, Тръмп не споменава, че социалната мрежа дава линк и към малкия парламентарен вестник The Hil, който Тръмп по принцип не отчита сред медиите за фалшиви новини, още повече, че предлага платформа за конспиративните теории на Руди Джулиани в рамките на аферата с Украйна.

Тръмп вероятно гледа на подхода на компанията като на обявяване на война. С оглед на мрачната ситуация в страната той изостри тона си през последните няколко дни: от една страна - кампанията му срещу разширяването на гласуването по пощата, обусловено от пандемията. Той иска да предотврати подобен ход, защото може да доведе до по-висока избирателна активност, особено от страна на афро-американците, което би било от полза за демократите. От друга страна, с хаштага Obamagate той нападна своя предшественик, за когото, подобно на своя вицепрезидент Джо Байдън, вярва, че е водещото лице зад „така наречената афера Русия“, която е трябвало да го свали от власт.

Фронтална атака срещу телевизионната журналистика

И да не забравяме: директната му атака срещу телевизионния журналист Джо Скарборо, водещ на сутрешното шоу на MSNBC „Morning Joe“ и обявен за враг номер едно на Тръмп. В няколко туита президентът предположи, че Скарборо има нещо общо със смъртта на бившия си служител Лори Клаузутис.

Това е „хладнокръвен случай“, пише той, като настоява за ново съдебно-медицинско разследване. През 2001 г. съдиите бяха изключили външно влияние за смъртта. Жената е починала от сърдечен удар. В крайна сметка Тръмп играе със намеци, Скарборо, който по онова време беше част от Камарата на представителите за републиканците, се отказа от мандата си малко след това. Всъщност той беше обявил още преди смъртта на служителката си, че ще напусне Конгреса.

Публикациите на Тръмп по темата са игнорирали молби от семейството на загиналата за прекратяване на кампанията. Вдовецът Тимъти Клаусутис най-накрая писа до основателя на Twitter Джак Дорси и го помоли да изтрие туитовете. Компанията отговори с публично извинение и изрази дълбоко съжаление, че изказванията и вниманието, което предизвикват, причиняват болка на семейството.

Twitter обаче отказа да изтрие публикациите на Тръмп. Компанията в момента била в процес на преразглеждане на продукта си и неговите правила, за да може по-добре да се справя с „тези неща“ в бъдеще. Малко след това към публикациите за гласуването по пощата на Тръмп бяха добавени линкове за проверката на фактите. Президентът реагира отново в сряда на промяната на курса на компанията: много републиканци смятали, че социалните медии „напълно заглушават" консервативните гласове, написа той в Twitter. В бъдеще той би предпочел „силно да регулира или закрива“ компаниите. Той вече видял какво „те“ са опитвали напразно през 2016 г. Този път не би позволил по-сложен подход.

Публикацията показва, че за Тръмп всичко се напасва, или той иска да изглежда така: Обама искал да го свали през 2016 година. Сега някой искал да манипулира изборите. И да му запуши устатата. Подтекстът: всички са един дол дренки - демократите и ляволибералната Силициева долина. Това е посланието на Тръмп в рамките на теориите на конспирацията. Нарастващата острота на неговите коментари съответства и на нарастващия брой на смъртните случаи от пандемията в САЩ. И на нарастващото ниво на безработица. Колкото по-мрачна е ситуацията, толкова по-мръсна е кампанията. За Тръмп Twitter е много: контра-публичен, пропаганден инструмент, но и платформа за терапевтичен разговор.

По време на дългия уикенд за Ден в памет на загиналите във войните Тръмп бе сниман, размахвайки стика си за голф на игрището си във Вирджиния. Много медии показаха снимката и припомниха, че броят на смъртните случаи скоро ще достигне границата от 100 000, което и стана. И го направиха неслучайно - защото веднъж Тръмп обвини Обама, че е отишъл на голф игрището малко след като терористите от Ислямска държава убиха американец. Сега президентът се оплака от медийното отразяване: той си бил позволил малко спорт за първи път от три месеца. От друга страна, Обама често се качвал на президентския 747 за Хаваите, за да играе голф. И това също е Тръмп и Twitter: самотен човек, който съжалява сам себе си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
Shadow1
преди 3 години
Това е така за много неща. Ако разбирахме всичко нямаше да е интересно. Аз от своя страна не разбирам защо хората купуват таблети например. Но за теб може да има голяма полза от тях. Туитър срещу Фейсбук ще е като PS4 срещу PC, на компютъра можеш да правиш всичко, но конзолата е фокусирана в една ниша и прави нещата там малко по-добре от компютъра. И това е достатъчно както виждаме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 3
mrynmryn
преди 3 години
Туйтър е един от сайтовете, които нямам идея, как са живи. Докато останалите събират информация, под вид на снимки, тук това липсва и всичко е дебилни постове. Нищо което да не можеш, да направиш във фейсбук или друг подобен сайт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 3 години
милиардер, ама от тия наследствените некадърници, хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
фиг.1
преди 3 години
Щом съществуващите социални мрежи са ляволиберални и ги "заглушават", защо консерваторите не си направят своя? Пари не им липсват, самият Тръмп нали е милиардер. Вярно, че в Силициевата долина никой няма да иска да работи за него, но все ще намери някакви третокласни програмисти - ренегати. Аудитория също си има, наистина не особено грамотна, но повечето са завършили поне основно училище и могат да сричат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още