IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Болсонаро и епидемията: Като Тръмп, но в по-лош вариант

Подобно на Тръмп преди да смени тона, Болсонаро бе много критикуван в Бразилия заради неспособността си да даде насоки за справянето с пандемията

08:43 | 28.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Болсонаро - &quot;Тръмп на тропиците&quot;.&nbsp; <em>Снимка: Andre Coelho/Bloomberg</em></p>

Болсонаро - "Тръмп на тропиците".  Снимка: Andre Coelho/Bloomberg

Отричане на коронавируса, хапливи изявления, липса на съчувствие, мания по икономиката и хлорохина. Бразилският президент Жаир Болсонаро не се задоволи просто да върви по стъпките на своя модел Доналд Тръмп. Той стигна много по-далеч.

През февруари американският президент казваше, че вирусът "ще изчезне с връщането на хубавото време", а Болсонаро заклеймяваше през март "истерията" по "някакво си грипче".

Също като във Вашингтон, в столицата Бразилия преобладава отрицанието, въпреки че Covid-19 започна да сее смърт в пренаселените фавели на Рио, та чак до амазонската гора.

Днес САЩ и Бразилия са двете страни с най-много случаи на заразени и имат съответно близо 100 000 и 24 000 починали, пише в свой анализ за AFP Паскал Труйо.

Жаир Болсонаро продължава да си позволява срещи с тълпи от привърженици, и то без маска. Неговият американски колега още отказва да носи маска на публични места. Първият кара джет, а вторият поднови игрите на голф.

В Бразилия "Тръмп на тропиците" породи полемика с пълната си липса на състрадание към жертвите и със сюрреалистичните си думи за вируса, който "трябва да посрещнеш като мъж, а не като хлапак".

Подобно на Тръмп преди да смени тона, Болсонаро бе много критикуван в Бразилия заради неспособността си да даде насоки за справянето с пандемия, която политизира до краен предел, разделяйки страната на две.

В Бразилия, също федерална държава, Болсонаро се сблъска, подобно на Тръмп, с губернатори, имащи пълномощия в сферата на здравеопазването, които наложиха "тиранията на карантината", както казва той.

Болсонаро използва думи като "изпражнение" и "купчина тор" по адрес на губернаторите на Сао Пауло и Рио де Жанейро по време на правителствено заседание, видеото от което предизвика скандал.

Болсонаро и Тръмп "следваха една и съща стратегия, която се състои в дистанциране от предстоящата икономическа криза и в обвиняване на другите политически играчи като губернаторите", казва Оливер Стункел, преподавател по международни отношения във фондация "Жетулио Варгас".

Последна актуализация: 08:41 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още