IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

American Airlines изключва възможността за фалит

Компанията обаче ще съкрати 30% от административния си персонал заради кризата

11:22 | 28.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Авиокомпанията American Airlines Group Inc. планира да съкрати 30% от своя ръководен и поддържащ персонал, тъй като се опитва да преодолее драматичния спад в търсенето на полети, причинен от пандемията от коронавирус, съобщава Bloomberg.

Решението е обявено в писмо до служителите от Елис Ебервайн, вицепрезидент на американския превозвач за територията на САЩ. 

Компанията предприема и допълнителни стъпки за ограничаване на разходите, които включват изискване от служителите да изразходят 50% от наличния си отпуск до 30 септември, като останалите дни трябва да бъдат оползотворени до края на годината.

Авиокомпанията предлага и нова доброволна програма за ранно пенсиониране, за която служителите могат да кандидатстват до 10 юни.

„Въпреки че предпандемичната ни ликвидност, значителната финансова помощ, предоставяна от правителството, и парите, които сме събрали от капиталовите пазари, представляват основна за стабилност, трябва да намалим структурата на разходите си, включително най-значителните ни разходи - разходите за обезщетение и ползи”, посочва Ебервайн, добавяйки: „Трябва да планираме експлоатация на по-малка авиокомпания в обозримо бъдеще“.

Коронавирусната пандемия и последвалите ограничения относно пътуванията нанесоха сериозни щети върху дейността на авиокомпаниите по света. United Airlines Holdings Inc. заяви в началото на май, че планира да съкрати поне 30% от своите управленски и административни работни места, докато няколко превозвача в други страни вече са подали заявление за защита от фалит, включително най-голямата авиокомпания в Латинска Америка.

Главният изпълнителен директор на American Airlines Дъг Паркър заяви в сряда (27 май), че фалитът не е сред вариантите, които се обмислят, опровергавайки слуховете, че превозвачът, натоварен с големи дългове, ще бъде принуден да тръгне по този маршрут.

„Фалитът е провал“, каза той, добавяйки: „Няма да правим това“.

Общият дълг на световната авиоиндустрия може да увеличи с 28% през тази година до 550 млрд. долара, което включва 123 млрд. долара финансова помощ от правителствата, съобщи Международната асоциация за въздушен транспорт във вторник (26 май).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:14 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още