IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IWG ще набере 350 млн. евро за придобиване на пострадали от вируса конкуренти

Компанията очаква рецесията да доведе до по-голямо търсене на гъвкави офиси в краткосрочен план

11:50 | 28.05.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Alberto Bernasconi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alberto Bernasconi/Bloomberg

Доставчикът на гъвкави офиси IWG смята да набере 315 млн. паунда (350 млн. евро), за да финансира растежа си и да продължи придобиването на конкуренти, пострадали от последиците от коронавируса, предава Financial Times.

Компанията, която преди време беше известна като Regus, съобщи, че вирусът и последиците от него върху офис пазара са предоставили „все повече привлекателни органични и неорганични възможности за ускоряване на растежа и развитието на бизнеса“.

Набраният капитал ще позволи на IWG да „спаси“ офиси и брандове от собственици, подложени на натиск от вируса, който принуди офисите да затворят и засегна приходите от наеми.

IWG очаква, че рецесията ще доведе до по-голямо търсене на гъвкави офиси в краткосрочен план, а изискванията за социално дистанциране ще насърчат утвърдени компании да увеличат офис площите си.

Главният изпълнителен директор на компанията Марк Диксън притежава дял от 28,5% от бизнеса и лично предоставя 90 млн. паунда за увеличаването на капитала.

Подобно на останалите компании в co-working сектора IWG беше тежко засегната от коронавируса. Цената на акциите на компанията, която оперира 3405 офиса в цял свят, се е понижила с 41% от началото на годината. IWG регистрира „рязък спад на новите продажби“ в Европа, Великобритания, Северна и Южна Америка, както и забавяне в Азия.

Заради липсата на приходи от прибавянето на нови офиси приходите за април са намалели с 2,9% спрямо същия период на миналата година, съобщи компанията в сряда вечер. Нетният й дълг е достигнал 320 млн. паунда, почти 40% под нивото преди 12 месеца.

„Не е тайна, че бизнес моделът им ги излага на опасност“, коментира анализаторът Калъм Батърсби от компанията Berenberg. „Но нетният дълг не се е променил съществено от края на миналата година, което показва, че повечето им клиенти са успели да платят или (IWG) е компенсирала по друг начин“, допълва той.

Компанията отложи отварянето на нови офиси, пусна служители в принудителен отпуск и отмени изплащането на дивиденти. Бордът на директорите на IWG, в който влиза и Диксън, се съгласи на понижение на заплатите с 50%. IWG поиска от някои от собствениците на обектите си и отлагане на плащането на наем. Общо мерките са спестили на компанията около 150 млн. паунда.

Конкурентът на IWG WeWork е сред компаниите, които опитват да преустроят портфейла си, за да се справят с последиците от пандемията. WeWork нае консултантската компания Knight Frank, за да предоговори договорите за наем за обектите й в Лондон, Манчестър, Бирмингам и Единбург.

IWG придоби редица по-малки конкуренти през годините след финансовата криза и ще опита да повтори хода, смята Батърсби. „Всички компании със същия модел като техния ще изпитат истински затруднения и нямат възможност да се обърнат към акционерите си и да поискат 300 млн. паунда“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още