IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските борси не намират единна посока за втора поредна сесия

Нарастващото напрежение между САЩ и Китай продължава да притеснява инвеститорите

12:21 | 28.05.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Brendon Thorne/Bloomberg</p>

Снимка: Brendon Thorne/Bloomberg

Основните борси в азиатско-тихоокеанския регион приключиха борсовата сесия след смесено представяне в четвъртък, след като нарастващото напрежение между САЩ и Китай натежа над настроенията на инвеститорите, информира CNBC.

Японският измерител Nikkei 225 се повиши с 2,32% до 21 916,31 пункта, след като акциите на Fast Retailing поскъпнаха с 3,7%. Индексът Topix нарасна с 1,8% и приключи сесията при 1577,34 пункта.

Хонконгският индекс Hang Seng се понижи с 0,76% до 23 124,16 пункта, след като акциите на китайския технологичен гигант Tencent поевтиняха с 2,95%. В континентален Китай измерителят Shanghai composite се повиши с 0,33% до 2846,22 пункта, докато показателят Shenzhen component се понижи с 0,27% до 10 653,49 пункта.

Напрежението между САЩ и Китай продължава да нараства. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви пред Конгреса в сряда, че Хонконг вече не е автономен от Китай. Това повдига въпроси относно благоприятните търговски отношения на специалния административен регион със САЩ и повишава възможността за санкции срещу китайски представители.

Камарата на представителите в САЩ в сряда също прие законодателство, осъждащо Китай за задържането и изтезанията на уйгурските мюсюлмани в западния регион на страната Синдзян.

От своя страна Общокитайското събрание на народните представители прие в четвъртък предложението за налагане на нов закон за националната сигурност на Хонконг. Това  проправи пътя законодателството да бъде финализирано и приложено в града.

Междувременно австралийският бенчмарк ASX 200 затвори с повишение то 1,32% при 5851,10 пункта, след като управителят на Централната банка на Австралия Филип Лоу заяви в реч пред депутати, че е „възможно икономическият спад да не бъде толкова тежък, колкото се очакваше по-рано“.

Показателят Kospi от Южна Корея спадна с 0,13% и приключи сесията при 2028,54 пункта.

Централната банка на страната понижи основната си лихва по седемдневните репо сделки  до рекордно ниското ниво от 0,5%, а управителят на институцията Ли Джейю-йол открехна вратата пред използването на нетрадиционни инструменти в бъдеще, ако това е необходимо.

Към 11:17 ч. българско време йената се търгува на ниво от 107,82 йени за долар, а австралийският долар - на стойност от 0,66 щатски долара.

"Пазарите преминаха от изключително евтини активи и създаване на много отрицателни икономически сценарии до ценообразуване при почти нормални условия, както и да изглеждат те", каза Мартин Краб, главен инвестиционен директор в Shaw and Partners.

„Стойността, която сме виждали на пазарите, почти изчезна само за няколко търговски дни“, каза Краб. "Сега сме свидетели на високо рискови пазари на акции с по-ниска доходност", коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
shinawatra
преди 3 години
"Централната банка на сатаната"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още