IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До края на юни приключва ремонтът на виадуктите на АМ "Тракия"

Конструктивното укрепване на тунел „Витиня“ ще завърши до края на годината, каза регионалният министър

15:59 | 28.05.20 г.
<p>
	<em>Снимка: АПИ</em></p>

Снимка: АПИ

Времето от началото на пролетта се използва не само за ремонти, но и за строеж  на големите инфраструктурни обекти. На фона на коронавирусната инфекция, спазвайки мерките за безопасност и с усилията на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Агенция „Пътна инфраструктура“ за администриране на целия процес, строителството не спря, коментира министър Петя Аврамова, цитирана от пресцентъра на регионалното министерство.

Продължават ремонтите от 13-и до 20-и км на магистрала „Тракия“. Усилията ни са до 30 юни, до началото на активния туристически сезон, да освободим движението и трафикът там да е спокоен, съобщи Аврамова пред БНР.

Ремонт се извършва и в участъци от 19-и до 37-и км на магистрала „Хемус“, напомни тя. От днес за движение се затваря платното в посока София на виадукта край с. Потоп на АМ „Хемус“. Там ремонтът ще продължи през лятото. Това се прави с цел безопасност, тъй като виадуктите не са ремонтирани последните 30 години.

Продължават строително-монтажните работи на тунел „Витиня“, където се извършва конструктивно укрепване. Предвижда се ремонтът на съоръжението да завърши до края на годината. 



Министърът коментира изграждането на тунел „Железница“ на АМ „Струма“, където се работи денонощно седем дни в седмицата. И в двете тръби на съоръжението са прокопани по над 800 м и се прави първичната облицовка. Очаква се тунелът да е изцяло прокопан до пролетта на 2021 г. Паралелно се изграждат и участъците преди и след него.

Активно се работи и по строителството на Южната дъга на Софийския околовръстен път в участъка от ж.к. „Младост“ до връзката с АМ „Тракия“. По отношение на строителството на отсечката от ул. „Ралевица“ до „Люлин“ министърът посочи, че ангажимент на Столична община е изготвянето на идеен проект и провеждане на устройствените процедури. АПИ ще извърши отчуждаване на необходимите терени и ще изгради участъка на инженеринг.

Основната цел на „Български ВиК холдинг“ ЕАД е стабилизиране на отрасъла, в който липсват достатъчно средства за инвестиции и е в тежко финансово състояние, каза още Аврамова. Надзорният съвет на компанията вече е назначен, има избран Управителен съвет и изпълнителен директор. Работи се по структурирането на холдинговото дружество, което ще оказва подкрепа на операторите в тежко финансово състояние.

Попитана ще има ли повишаване на цената на водата, регионалният министър съобщи, че до десетина дни се очаква проектът на Закон за ВиК да бъде публикуван за обществено обсъждане. Сред основните принципи, които са заложени в него, е и социалната поносимост на цената на водата. Регионалният министър напомни, че цената на ВиК услугите се определя от КЕВР, която е създадена според разпоредбите на Закона за енергетиката. Затова в новия Закон за ВиК се предлага от регулатора да се отдели самостоятелна комисия, която да отговаря само за ВиК отрасъла. Така ще има повече гъвкавост и проследимост на процесите в него и при определяне на цените в различни ситуации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още