IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данните за пазара на труда в САЩ обнадеждиха Wall Street*

Спадът в броя на повторно подадените молби за обезщетение при безработица сигнализира, че най-лошото може би е преминало

17:51 | 28.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Michael Nagle/Bloomberg</p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Основните индекси на Нюйоркската фондова борса започват сесията в четвъртък на зелена територия, тъй като последните данни за пазара на труда в САЩ сигнализираха, че може би икономическите щети, причинени от пандемията, намаляват, информира CNBC .

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се повишава с 51,29 пункта, или с 0,19%, до ниво от 25 589,97 пункта. Широкият измерител S&P 500 нараства със 7,26 пункта, или с 0,24%, до 3042,89 пункта, докато технологичният показател Nasdaq Composite регистрира ръст от 0,24%, или 21,73  пункта, до 9434,52 пункта.

Още 2,12 милиона американци са подали молби за обезщетения при безработица през седмицата, приключила на 23-и май, показват данните на Министерството на труда, публикувани в четвъртък. Така общият брой на подадените молби за финансова помощ  за 2 месеца и половина от началото на пандемията в САЩ надвиши 40 милиона.  

Броят на повторно подадените молби обаче е спаднал с около 4 милиона до 21,1 милиона през седмицата, приключила на 16-и май. Това е първият спад в  показателя за периода на пандемията и предполага, че пазарът на труда започва да се възстановява.

Изпълнителният директор на Bank of America Брайън Майнихан каза в четвъртък, че американската икономика излиза „от дупката“, отбелязвайки: „Виждате ни как излизаме от дълбините, в които бяхме през април, и това са добри новини".

„Най-големият стимул за икономиката е безопасното възобновяване“ на активността, пише Грегъри Фаранело от AmeriVet Securities.

Акциите на Dollar Tree поскъпват с повече от 10%, след като компанията надмина очакваната на анализаторите с тримесечния си отчет.

От друга страна книжата на Zoom Video се търгуват с 1,8% по-ниско. Акциите на Shopify поевтиняват с 1,1%, докато тези на  Amazon отчитат спад в цените си с 0,4%.

Напрежението между САЩ и Китай обаче продължава да нараства. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви пред Конгреса в сряда, че Хонконг вече не е автономен от Китай. Това повдига въпроси относно благоприятните търговски отношения на специалния административен регион със САЩ и повишава възможността за санкции срещу китайски представители.

Камарата на представителите в САЩ в сряда също прие законодателство, осъждащо Китай за задържането и изтезанията на уйгурските мюсюлмани в западния регион на страната Синдзян.

От своя страна Общокитайското събрание на народните представители прие в четвъртък предложението за налагане на нов закон за националната сигурност на Хонконг. 

Законопроектът може да сложи край на специалния статус на автономния град съгласно американското законодателство и предизвиква безпокойство относно модела „една държава, две системи", установен през 1997 г., когато Великобритания върна управлението на Хонконг на Китай.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се намира на нива съответно от 0,692% и 1,466%.

При валутната търговия доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, се намира на ниво от 99,69 пункта.

Еврото поскъпва с 0,4% до ниво от 1,105 долара за евро.

На петролните пазари цената на международния бенчмарк Брент се понижава с 0,17 долара до 34,57 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI също отчитат понижение от 0,16 долара до 32,65 долара за барел.

Цената на златото бележи ръст от 0,60% до 1737,10 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:25 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още